Město prodalo hrázděnku před deseti lety

Hedvika Mašková 2019-04-07 17:00:00

Do redakce opět dorazil další dotaz od naší čtenářky, kterou zajímá prodej žateckého domu, který se řadí k jedněm z nejstarších stojících objektů svého druhu v České republice.

,,Jsem žatecká rodačka, městskou dlažbu již ,,ošlapávám“ přes 60 let. V posledních letech se ale začínají objevovat věci, které mě hodně štvou, jako například: Proč Město prodalo soukromé osobě hrázděnku - dům č. p. 581 v ulici Pod Střelnicí. V našem městě nemáme moc architektonických pokladů. Toto je jeden z nich. A přesto se ho Město zbavilo. Jaká je pojistka, že tento objekt nedopadne stejně jako dům č. p. 93 v ulici Josefa Hory?“ napsala nám čtenářka I. L. (celé jméno redakci známo).

Město Žatec prodalo hrázděný dům takzvanou ,,hrázděnku“ v roce 2009 soukromé majitelce poté, kdy ho samo roku 1998 přijalo jako dar od soukromého vlastníka, který neměl na opravu hrázděnky peníze. Podle dostupných údajů se ho však ze stejného důvodu po více než deset letech ,,zbavilo“ také samo Město. Nepodařilo se mu získat peníze na opravu, a proto nabídlo nemovitost k prodeji.

,,Nemovitost se prodala v roce 2009 a její prodej odsouhlasilo tehdejší zastupitelstvo. Město nenašlo peníze na její opravu. Majitelka koupila objekt s přihlédnutím na jeho velmi špatný technický stav jako kulturní památku. V kupní smlouvě však nejsou stanoveny žádné sankce za to, jestli se o ni nebude řádně starat,“ sdělila novinám tajemnice žateckého městského úřadu Helena Šmeráková, která nám rovněž zaslala i kupní smlouvu. V té se lze pouze dočíst, že Město Žatec prodalo hrázděnku do vlastnictví J. F. (celé jméno redakci známo) za cenu 1,15 milionu korun. Kupní cena byla stanovena s ohledem na havarijní stav nemovitosti. Ve smlouvě se píše, že má budova poškozené obvodové zdivo, není odizolována proti vlhkosti, vnější a vnitřní omítky jsou poškozeny a stejně tak i odpady.

Jelikož je hrázděnka zapsána na seznamu kulturních nemovitých památek podléhá režimu zákona o památkové péči. Majitelka si musí být tedy vědoma, že je povinna na vlastní náklad pečovat o zachování památky, udržovat ji v dobrém stavu a chránit ji před ohrožením, poškozením, znehodnocením nebo odcizením. Kulturní památku je povinna užívat pouze způsobem, který odpovídá jejímu kulturně politickému významu, památkové hodnotě a technickému stavu.

Společně s hrázděnkou šly do prodeje také sousední pozemky (nádvoří a zahrada) o výměře téměř 550 metrů čtvereční a také sousední dům č. p. 1333 obsazen nájemci.

Hrázděný dům v Žatci byl, podle datování použitého dřeva, postaven kolem roku 1673. První písemná zmínka se vztahuje až k roku 1685, kdy dům vlastnili dědicové jistého Bartoloměje Jeníka. Od té doby několikrát změnil majitele. V roce 1958 byl dům zapsán do seznamu českých kulturních památek. V roce 1990 získal objekt v restituci soukromý vlastník, který jej o dva roky později prodal provozovateli pohřební služby v Žatci. Ten neměl na jeho opravu peníze, hrázděnku nabídl městu jako dar. Architektura domu je odleskem německé renesance a nese takto zprostředkovaně v sobě sepjetí s gotickou tradicí.

Pokud i vás trápí něco v našem městě nebo máte tip na článek, napište nám na email fajkusova@ohremedia.cz nebo volejte na telefonní číslo 605 885 460.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video