Manažerka restrukturalizačního programu RE: START Gabriela Nekolová: Snížit daně v uhelných regionech není na pořadu dne

2019-04-06 06:51:00

REGION/PRAHA (r) — Jak jsme informovali minulý týden, členové obou komor Parlamentu České republiky za Ústecký a Karlovarský kraj požadují společně po státu, aby urychleně zřídil transformační fond, ze kterého se bude financovat masivní restrukturalizace oblastí Mostecké a Sokolovské hnědouhelné pánve. V obou krajích totiž dojde k zániku tisíců pracovních míst v souvislosti s tlakem na omezení těžby a zpracování hnědého uhlí. K prohlášení se připojili i hejtmani Karlovarského a Ústeckého kraje. O komentář naše redakce požádala ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a manažerku vládního programu RE: START, jehož úkolem je právě transformace strukturálně postižených regionů.

„Iniciativa poslanců a senátorů má stejný základ, jímž je snaha zabránit dalšímu zaostávání strukturálně postižených regionů a z prostředků z emisních povolenek zajistit zdroj financí na nezbytnou restrukturalizaci. Ostatně hospodářská restrukturalizace Ústeckého, Karlovarského, ale i Moravskoslezského kraje je taktéž zájmem MMR a celé vlády,“ uvedl mluvčí MMR Vilém Frček.

Právě vláda ČR v roce 2017 schválila konkrétní opatření hospodářského oživení těchto regionů a průběžně také vyčleňuje prostředky na realizaci. „V území dotčených krajů jsou od roku 2017 k dnešnímu dni rozděleny na zcela konkrétní projekty restrukturalizace téměř tři miliardy korun a dalších více než šest miliard bude rozděleno v letošním roce. Nejde tedy o žádný plán na papíře, ale zcela konkrétní pomoc. Ta je přitom na svém počátku a je plánována až do roku 2030. Do té doby má být vynaloženo několik desítek miliard korun. Zdrojem financí je nejen státní rozpočet, který již na RE: START uvolnil stovky miliónů, ale také logicky evropské fondy, které jsou právě díky programu RE: START cíleny do území dotčených krajů, z velké části na potřeby, které si samy regiony definovaly,“ informoval mluvčí.

Jak dodal, je však zřejmé, že na tak rozsáhlý a dlouhodobý proces hospodářské přeměny, jakým musí projít české uhelné regiony, není nikdy peněz dost a zcela logicky tedy i zákonodárci hledají další možnosti financování. „Je nyní otázkou k jednání, zda právě emisní povolenky jsou tím správným zdrojem. Dále jak případné využití legislativně a procesně ošetřit a vytvořit tak fond, který by přispěl k realizaci programu RE: START,“ uzavřel Frček.

Podle manažerky programu Gabriely Nekolové rozhodně nejde o nějaké plošné sypání peněz do regionů, ale o řízené směřování prostředků do vybraných koordinovaných a vzájemně provázaných aktivit. Na nápad, zda by nebylo lepší v postižených oblastech například snížit daně, uvedla: „Snížení daní obyvatelům a firmám a „ponechání“ prostředků v regionu může znít lákavě. To ale zřejmě nezajistí peníze pro vysoké školy, pro nemocnice, ani pro výzkum, ani pro síť středních škol apod. Jsou aktivity, které nejde realizovat jinak, než skrze podporu řízenou státem, v úzké spolupráci s kraji, městy, ale také s tolik potřebným zapojením soukromého sektoru. To také zajišťuje největší transparentnost a kontrolu nad vynaloženými prostředky. Má–li být otevřena daňová otázka, pak spíše v souvislosti s rozpočtovým určením daní,“ prohlásila manažerka RE: STARTu.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video