Ukliďme Podbořansko. Přidejte se!

Alla Želinská 2019-04-04 17:12:00

Podbořansko - Hlavní úklidový den dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko proběhne v sobotu 6. dubna. Na úklidové mapě republiky je nahlášeno téměř 1400 akcí. Na Podbořansku se do projektu Ukliďme Česko i letos zapojili již „tradiční“ dobrovolníci i noví. Kampaň chce tentokrát mimo jiné upozornit na problematiku jednorázových plastů a pneumatik v přírodě.

Minimálně tři uklízecí skupiny vyrazí v sobotu ráno v Podbořanech do akce Ukliďme Česko, ukliďme Podbořany. První Česká společnost se již popáté pustí do úklidu starého parku za Billou. Další úklid pořádají učitelky MŠ Bratří Čapků v Podbořanech a zástupci Společenstva pro památky Podbořanska spolu s Podbořansko.info. „My se i letos budeme věnovat úklidu starého par-ku za Billou a okolí parku a potoka. Rukavice a pytle máme nachystané. Uklízet budeme od 9 do 11 hodin. Vyzýváme všechny malé i velké dobrovolníky k účasti na úklidu města, ve kterém žijeme,“ vzkázala Zuzana Bechyňová z 1. České společnosti.

Letos poprvé se do akce Ukliďme Česko za-pojily např. učitelky podbořanské mateřské školy Bratří Čapků, jejíchž heslo zní: Úklid to je naše značka, pro všechny z nás prostě hračka. „Akce je z naši strany iniciována poprvé, organizuji ji já se svou kolegyni Nikolou Kúdelovou, a je zaměřená na rodiče a děti naši mateřské školy. Sejdeme se v sobotu 6. dubna na devátou hodinu a celé dopoledne budeme uklízet Piknikovou loučku v Hlubanech a směrem kolem potoka za policií v Podbořanech,“ přiblížila svůj úklidový plán učitelka školky Martina Matějíčková.

Společenstvo pro památky Podbořanska a Podbořansko.info zvou v rámci celorepublikové úklidové akce na pochod městem Podbořany, při kterém se zaměří na úklid Kyselého potoka, Shillerova parku a na louku za městským koupalištěm. Potřebné pomůcky (rukavice, pytle) budou účastníkům poskytnuty na místě. „Může se ale stát, že se na všechny nedostane. Proto prosíme hlavně dospělé účastníky, aby jste si, pokud je to možné, přinesli vlastní rukavice. Když bude hezky, bude pochod završen opéká-ním špekáčků a posezením u ohně. Sraz v 9 hodin u hasičské nádrže,“ zve organizátorka Karolína Dandová. Co ještě s sebou? Venkovní pevnou obuv (popřípadě holínky), organizátoři také doporučují nějaká delší napichovátka, tyčky, síťky na sběr odpadu z vody. A špekáček, uzeninu na opékání.

Uklízet se bude také v Soběhlebech. V so-botu 6. dubna v 10 hodin se tamní dobrovolníci pustí do úklidu okolí kostela a říčky. Soběchleby zaregistrovala do akce Ukliďme Česko Tereza Skalická ze soběchlebského osadního výboru. „My jako spolek se samozřejmě rádi přidáme, uklízíme Soběchleby průběžně i bez registrace, kdykoliv můžeme,“ informuje za Přátele Soběchleb Dagmar Břehovská. A jako starostka Blšan dodává: „Město Blšany poskytne pro úklid valník a nějaké pracovní prostředky.“ V samotných Blšanech se bude uklízet odpoledne, a to kolem potoka, náhonu a okolí, parkoviště, u rybníka. Akci Máme rádi čisto svolala Pavlína Vízková za osadní výbor Blšany, sraz je ve 14 hodin u kina.

Do jarního úklidu v rámci celorepublikové akce se zapojí o víkendu také Lubenec, v okolí Třešňovky a Struhařského potoka (v neděli 7. dubna zve Renata Michalcová, sraz v 9 hodin před bývalým kinem v Lubenci), město Vroutek (pořádá Petr Nečas, sraz na náměstí v 9 hodin), město Kryry. Tam akci Ukliďme si pod rozhlednou organizuje Vladimíra Járová za městský úřad Kryry ve spolupráci rodičů s dětmi z mateřské a ze základní školy a Kateřinou Ausbuherovou za volnočasové centrum Bertík. Sraz je 6. dubna v 9 hodin v Kryrech a kostela pod rozhlednou. Sponzorem akce je Petr Ulke, který zajistí špekáčky k táboráku. Pro šikovné malé sběrače bude navíc připravena sladká odměna.

Uklízet se v sobotu od rána bude i v Očihově, který zaregistrovala Kristýna Gubíková, a na dalších místech, o kterých jsme ač nezmínili, ale všem přejeme zdárný průběh!

Pojďme si připomenout fotogalerií, jak to na Podbořansku probíhalo před dvěma roky.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video