Simona Kubová, dříve Baumrtová úspěšně zvládá plavání, pacienty i studium

Český svaz plaveckých sportů 2019-04-08 13:56:30

Chomutovská plavkyně Simona Kubová patří dlouhé roky mezi stálice českého plavání a také se řadí mezi absolutní světovou špičku. V posledních dvou sezónách se na všech významných akcích probojovala do finále. Mezi finálovou osmičkou se chomutovská znakařka představila na mistrovství světa v Budapešti v roce 2017 a ve stejném roce i na mistrovství Evropy v krátkém bazénu. V loňském roce pak finálovou účast zopakovala na evropském šampionátu v Glasgow i na mistrovství světa v krátkém bazénu v Chang-čou. Kvalitní výkony na startu nové sezóny jsou pro další měsíce určitě příslibem.

Simona Kubová, která až do loňské svatby byla v plaveckém světě známá pod jménem Baumrtová, ze svých kvalitních časů neslevila ani při prvních závodech v Lucemburku a v Olomouci. Za jejími výsledky je znát kvalitní příprava, za níž se vydala i do Turecka. „Zatím příprava jde podle plánu. Chtĕli jsme naplavat více kilometrů ze začátku sezóny a absolvovali jsme velmi náročné soustředění v Beleku. Zatím oba kontrolní závody dopadly výborně,“ pochvaluje si první měsíce letošního roku Simona Kubová.

Pro své první starty v roce 2019 si zvolila elitní světová znakařka závody v Lucemburku a v Olomouci. V Lucemburku vyhrála v silné mezinárodní konkurenci stovku a na poloviční trati dohmátla třetí. V Olomouci pak všechny čtyři starty proměnila ve vítězství. „Plave se mi dobře, lehce, plavu zase ráda znak na tréninku, ale nevím, co tyto časy mohou naznačovat. Na velkých závodech vždy hraje největší roli stres a psychické nastavení, na kterém se také snažím pracovat. Tak snad to dopadne dobře hlavně na velké soutěži. Z výsledků jsem překvapená, především z časů na 100 metrů znak. Zaplavat v lednu pod 1:01 a v Olomouci téměř bez startovního skoku a bez jakéhokoliv vyladění na hranici jedné minuty je pecka. Jsem ráda, že jsem i 200 metrů znak plavala rychle a třeba se i na 200 m přiblížím kvalifikačním limitům,“ vidí pozitivně své dosavadní počínání Simona Kubová. 

Oba mítinky nebyly v oficiálním kalendáři FINA pro plnění limitů na mistrovství světa. Každý český plavec má dvě příležitosti ke splnění nominačních kritérií. Simona Kubová pro světový šampionát neuvažuje, že by vedle znakových tratí zkusila dosáhnout na limit i na polohovce. Pro mistrovství Evropy v krátkém bazénu ale tato možnost zůstává ještě otevřená. První šanci pokořit limit do Koreje bude mít v půlce dubna v Eindhovenu a druhý pokus při Velké ceně Pardubic v polovině května, která se poplave jako 2. kolo Českého poháru Arena Cupu. „Ráda bych se pokusila limity na MS překonat co nejdříve a ráda bych atakovala své české rekordy. Na MS pravděpodobně polohovku zkoušet nebudu a na krátké Evropě si přesně nepamatuji program, jak to tam vychází. Ale možná stovku polohovku bych si zaplavala, pokud to program umožní,“ uvažuje nejlepší česká znakařka. 

Už v předchozích letech Simona Kubová úspěšně kombinovala plavání se studiem. Teď vedle plaveckých tréninků zvládá i fyzioterapeutickou praxi, a dále se vzdělává ve fyzioterapii a také při studiu trenérské 1. třídy. „S fyzioterapeutickou praxí je to v pohodě, horší to je teď se školou. Absolvovala jsem hodně náročnou fyzioterapeutickou zkoušku. Měla bych v nejbližší době obhajovat práci a snad úspěšně dokončit studium trenéra 1.třídy. Minulý týden jsem absolvovala vědecký výzkum k mé disertační práci, kterou bych, když to dobře půjde, měla obhajovat v prosinci. Takže teď mám myšlenky spíše ve škole než v plavání, což mi vyhovuje,“ uzavřela s lehkým úsměvem pozitivně naladěná Simona Kubová.

Napsal(a): Český svaz plaveckých sportů

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video