Nabízíme stabilitu v rostoucí společnosti, říká v rozhovoru Petr Vlček

2019-04-09 12:10:00

Jak hodnotí uplynulý rok generální ředitel společnosti Legios Loco, a. s., Petr Vlček, jaké novinky čekají firmu, ale i o podání nesmyslného insolvenčního návrhu se můžete dočíst v našem rozhovoru.

Pokud zhodnotíme celkovou bilanci společnosti Legios Loco, a. s. v roce 2018, v jaké kondici se dnes nachází v porovnání s uplynulými lety? Jak se tento vývoj projevil ve výrobě a prodeji?

V roce 2018 jsme pokračovali v trendu posledních let, co se týká zvyšování výroby a prodejů. Poprvé v historii společnosti se nám podařilo vyrobit a prodat více než 1.000 vozů. Velký vliv na navýšení počtu prodaných vozů mělo rozšíření portfolia vyráběných vozů o vagony určené pro přepravu kontejnerů. Tyto vozy vyrábíme v nových výrobních halách v Nymburce. Jako neméně důležité bylo i navázání spolupráce s novými zákazníky. Oproti roku 2017 došlo k nárůstu výnosů o zhruba 20 procent. Velmi úspěšný je i prodej pro rok 2019, kdy máme podepsané zakázky na více než 1.350 vozů. Pozitivně se vyvíjí i divize oprav, kde jsme zvýšili obrat o 15 procent.

Jak vidíte výhled počtu zakázek ve výrobě železničních vagónů do budoucna, podařilo se vám zajistit kontrakty s novými zákazníky? Chystáte nějaké novinky?

Veškeré odborné studie, týkající se prodeje nákladních železničních vozů, predikují do následujících let trvalý vzestupný trend. Vzhledem k velkému tlaku všech evropských zemí na posilování přepravy zboží po železnici, výstavbě nových železničních koridorů určených pouze pro nákladní dopravu, a důrazu na přepravu šetrnou k životnímu prostředí, jsou závěry studií naprosto logické. V následujících letech budeme trvale inovovat stávající výrobní portfolio a jak v roce 2019, tak v následujících letech, budeme prezentovat minimálně dva nové vozy.

Kladete velký důraz na inovace a využívání nových moderních technologií. Co se vám podařilo v tomto směru ve spolupráci s vaším vývojovým centrem realizovat v loňském roce?

V roce 2018 jsme představili největší cisternu určenou na přepravu lehkých ropných produktů. Tento vůz si mimo jiné vy-brala společnost Wascosa pro přepravy společnosti Shell. Druhým novým vozem byl krátký kontejnerový vůz, o který je od jeho představení na podzimním veletrhu velký zájem. Již jsme ho dodali zákazníkům do Francie a na Slovensko. Nové vozy jsou vrcholem ledovce práce našeho vývojového oddělení. Během roku při-pravíme na zakázku pro naše zákazníky desítky speciálních úprav, tak aby vyhovovaly pro specifické požadavky přeprav. Tento náš velmi flexibilní přístup v inovacích je zákazníky velmi oceňován a je to naše velká konkurenční výhoda.

Vzhledem k přetlaku na pracovním trhu se řadě firem nedaří naplnit požadované výrobní kapacity, což ovlivňuje jejich rozvoj. Co nabízíte svým zaměstnancům, jak je motivujete, aby přišli pracovat zrovna k vám?

Nabízíme dobré platové podmínky. Nechceme ale soupeřit s konkurencí na pracovním trhu pouze mzdou, to není naše strategie. Nabízíme stabilitu v rostoucí české společnosti a snažíme se vytvářet pro všechny takové podmínky, aby je práce u nás bavila.

Loni na podzim zasahovali policisté v areálu společnosti Heavy Machinery Services, kde máte svoje sídlo. Tehdy jste reagovali, že společnost Legios Loco , a. s. má veškeré účetní náležitosti v pořádku. Jsou už známy nějaké výsledky, čeho se tento zásah týkal? Projevil se nějak v provozu vagonky?

Výsledky tohoto zásahu zatím neznáme. Na provoz společnosti měl zásah samozřejmě vliv díky velké medializaci. Podařilo se nám však vše našim dodavatelům a zákazníkům vysvětlit a dopad zásahu přímo na provoz fabriky se podařilo minimalizovat.

Nedávno vyšlo najevo, že společnost Car Service Partner podala návrh na insolvenci Legios Loco, a. s. Jednalo se o údajnou pohledávku ve výši 3 miliony korun za pronájem aut. Nikdo se k ní ovšem nepřipojil. Můžete tento krok nějak komentovat?

Dne 4. března 2019 byl podán šikanózní insolvenční návrh na společnost Legios Loco a.s. navrhovatelem Car Service Partner s.r.o. Tento návrh byl soudem po čtrnácti dnech zamítnut.

Průběh této až neuvěřitelné akce lze shrnout takto: Neznámá a nemajetná společnost Car Service Partner s.r.o uplatnila, dokonce u dvou soudů, několikrát postoupené fiktivní pohledávky s původem údajně ve společnosti Hyundai Centrum Praha s.r.o., a dále pak postupované na několik dalších společností. Městský soud v Praze tento insolvenční návrh následující den odmítl pro zjevnou bezdůvodnost.

Přestože i laik musí na první pohled vidět, že tento insolvenční návrh je trestným činem, tak bohužel Krajský soudu v Českých Budějovicích, který navíc není místně příslušný, rozhodl vyhláškou o zveřejnění předmětného insolvenčního řízení v insolvenčním rejstříku. V těchto návrzích navrhovatel uvádí i další společnosti, které údajně mají za naší společností splatné pohledávky. Naše společnost však žádné závazky po splatnosti k těmto zmíněným společnostem nemá, a i tito dodavatelé to insolvenčnímu soudu už potvrdili. Jedná se tedy opět o lživou informaci a kriminální postup ze strany Car Service Partner s.r.o.

Investujete do nových výrobních linek. Jaké investiční akce jste už zprovoznili a co ještě máte ve výhledu před sebou?

Rok 2018 byl pro naši společnost významný, co se týká výrobních investic. Podařilo se nám realizovat a zprovoznit novou výrobní linku na výrobu kontejnerových vozů v závodě Nymburk. Tuto investiční akci jsme pojali komplexně. To znamená, že jsme investovali do moderních technologií v celém výrobním procesu, od dělení materiálu přes výrobu a finální úpravy (lakovna). Součástí této akce je i nová moderní výrobní linka na podvozky. Celková investice ve výši zhruba 90 milionů korun byla zprovozněna v dubnu 2018. Naším dalším cílem je instalace nového automatického tryskací-ho stroje a zprovoznění další linky na kontejnerové vozy.

Rozšiřování výroby si vyžaduje nabírání nových pracovníků. Kolik jste jich přijali od vzniku společnosti Legios Loco, a. s. do současné doby?

V současné době u nás pracuje 1.250 zaměstnanců. Vzhledem k vývoji na pracovním trhu se výrazně zvýšil podíl agenturních zaměstnanců. Pro jejich zapracování jsme vytvořili speciální programy, kde nové zaměstnance školíme, aby zvládli požadované výkony v kvalitě a dobré produktivitě. Oproti roku 2014 jsme zvýšili počet zaměstnanců o 50 procent.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video