Návštěvníky přivítají nové cesty i hřiště

Lucie Steklá 2019-04-09 14:34:36

Lounské výstaviště s příchodem jara nabízí upravený park i více vyžití pro děti.

Louny (lus) Nové cesty, lavičky, hřiště pro nejmenší i větší děti. To vše najdou návštěvníci v areálu lounského výstaviště.

V Masarykových sadech několik měsíců probíhala revitalizace parku. S příchodem jara byly v parku práce dokončeny, opraveny byly cestní sítě, vznikly také nové spojovací cesty. V této části parku, které je cílem vycházek či sportovních aktivit Louňanů, bylo vysázeno sto deset nových stromů, a také 2 300 kusů keřů.

„V rámci revitalizace zeleně došlo k výměně parkového mobiliáře, a to laviček a košů na odpadky a zřízení dvou ploch pro volnočasové aktivity, které jsou rozděleny dle věku dětí, a to na plochu u pavilonu A pro nej-menší věkovou kategorii a plochu u vstupu od základní školy pro starší mládež. Do konce listopadu letošního roku bude ještě probíhat ošetření stávajících dřevin dle arboristických standardů,“ uvedla radnice k provedené revitalizaci sadů na pravém břehu Ohře.

Již v lednu bylo provedeno kácení několika stromů. Ke kácení byly podle vyjádření radnice na základě dendrologického posudku navrženy stromy ve špatném zdravotním stavu, které by mohly ohrozit okolí a bezpečnost návštěvníků. Ošetřeny byly také ostatní vzrostlé stromy, došlo k redukci přerostlých křovisek tak, aby se prostor výstaviště prosvětlil.

Příprava druhé etapy revitalizace lounského městského parku neprobíhala bez problémů. Ministerstvo životního prostředí totiž městu zrušilo výjimku z ochrany zvláště chráněných živočichů, která byla součástí povolení ke kácení dřevin. Tu vydal Krajský úřad Ústeckého kraje a spolek Ústecké šrouby proti ní podal úspěšný rozklad. „V řízení o novém vydání výjimky budeme prosazovat provedení podrobnějšího průzkumu a také vhodných kompenzačních opatření. Není důvod, aby byla revitalizace parku spojena s masakrem zvláště chráněných druhů živočichů,“ řekl k situaci Lukáš Blažej ze spolku.

Město Louny získalo novou výjimku po několika měsících, požadavkům spolku vyhovělo. „Na základě nově zpracovaného biologického posouzení, ve kterém byly zapracovány připomínky všech zúčastněných stran, došlo k novému udělení výjimky z ochrany druhů,“ uvedla Blanka Sunkovská. V parku se vyskytují dva chránění živočichové - netopýr rezavý a lejsek šedý. Podle podmínek nově udělené výjimky se v obou částech Masarykových sadů objeví vyšší počet budek pro ptáky i netopýry, žádné zásadní změny v projektu ale potřeba nebyly.

Po úpravách levé části parku se radnice potýkala s nepříjemnou situací - útoky vandalů na nový mobiliář. Vandalové poškodili několik laviček, košů i informační tabule, polámali větve nově vysazených stromů. Městská policie na to reagovala zvýšenými kontrolami parku.

Cesty. V celém areálu výstaviště byly upraveny cesty, přibyly také nové, spojovací. V parku byly vysázeny desítky stromů a stovky nových keřů. Foto: Lucie Steklá

Nové hřiště. U Pavilonu A je pro malé děti připraveno nové hřiště. Pro starší děti, školáky, je hřiště nově postavené u bočního východu u tenisových kurtů. Foto: Lucie Steklá


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video