Divadlo oslaví 170. narozeniny

Hedvika Mašková 2019-04-11 15:30:00

Fungování Městského divadla v Žatci se datuje od 22. dubna 1849. V tento den se poprvé otevřelo veřejnosti. V dubnu letošního roku tomu bude už 170 let, a to je důvod k velkolepým oslavám. Přichystána je celá řada akcí.

Současná historická budova žateckého divadla byla postavena díky sbírce tehdejších měšťanů. Základní kámen budovy byl položen 8. července 1848 a v listopadu již byla ukončena hrubá stavba. Takto rychlé tempo výstavby můžeme v dnešní době jen tiše závidět.

Žatecké divadlo je se svou letitou historií druhé nejstarší hrající divadlo v Čechách a bylo postaveno jako sedmé kamenné divadlo v tehdejším Rakousku - Uhersku.

První akcí v rámci oslav kulatého výročí byla soutěž ,,Divadla očima dětí“, která byla vypsána již začátkem tohoto roku. Zapojili se do ní žatecké základní školy. ,,V prostorách divadla již proběhla slavnostní vernisáž s vyhlášením výsledků. Sešlo se velké množství prací. Byl docela problém je vyhodnotit. Objevily se docela zajímavé věci nejen malířské, ale také grafické, keramické a 3D objekty. Nakonec se přistoupilo k tomu, že se ocenilo osmnáct výherců. V tuhle chvíli jsou v divadle všechny práce vystaveny. Součástí výstavy je i drobná výstava o historii divadla. Jsou vystavené kroniky, loutky a historické materiály,“ vysvětlil ředitel Městského divadla v Žatci Martin Veselý.

Oficiální oslavy výročí žateckého divadla však budou probíhat v dubnu a v květnu. 23. dubna odstartují celodenním programem pro školy a veřejnost. ,,Tím, že letos na 22. dubna připadá Velikonoční pondělí, se nám celá akce trochu zkomplikovala. Oslavy tedy odstartují 23. dubna celodenním programem. Začneme ráno v 8.30. Máme připravené kulturní a historická pásma v hodinových cyklech pro děti, studenty a v odpoledních hodinách i pro veřejnost. Vlastní pásmo bude dlouhé cirka 25 až 30 minut. Bude se skládat z několika částí. Návštěvníkům bude promítnut mapping na Brázdovu oponu. Myšlenkou je částečně rozpohybovat figury na Brázdově oponě a ukázat změnu koně v býka, kdy původní návrh byl opona s koněm, kterou na žádost tehdejší politické garnitury musel pan Brázda přemalovat na býka, protože kůň byl moc kapitalistické zvíře. Následovat bude video o historii divadla, pak scénka pro malé děti loutkohereckého divadla Jitřenka, kdy se odehraje úryvek z první loutkové hry, jak veřejnost a měšťané přispívali na stavbu divadla. Následovat bude kulturní program ZUŠ Žatec a na závěr opět loutkoherci,“ uvedl dále Martin Veselý a doplnil: ,,Pro veřejnost a dospělé bude loutkoherecká skupina nahrazena Operou Žatec. Blok, bude běžet od 8.30 do 16.30 hodin, kdy poslední blok je pro studenty středních škol a veřejnost. Vždy si školy musí rezervovat kapacitu v divadle. V tuto chvíli už probíhá telefonická rezervace. Pásmo je pro školy a veřejnost zdarma.“

Od 19 hodin začne v ten samý den Slavnostní divadelní večer, kterého se zúčastní pozvaní hosté, bývalí zaměstnanci divadla, ale i běžní návštěvníci, kteří za vstupné zaplatí symbolických sto korun. ,,Chtěli jsme večer pojmout formou setkání rodáků a lidí, kteří se léta pohybují kolem divadla nebo rodáci, kteří se v Žatci zapojili a nějakým způsobem se v rovině kultury prosazují. Program je víceméně sestaven formou besedy společenského večera. Je rozdělen na několik částí. Bude opět promítnut mapping a pak film o historii divadla. Jako první návštěvníky kulturně naladí Žatecký příležitostní sbor. Prvním hostem bude klavírní virtuóz Jiří Pazour, který formou talkshow zavzpomíná, jak v Žatci začínal a zahraje nám nějakou skladbu. Dalšími hosty budou Aleš Stroukal, Dominik Stroukal a Lukáš Záhoř. Následovat bude žatecký rodák Petr Kotvald, který zase řekne něco o své činnosti. Poslední blok bude více o historii a architektuře, kdy bude na pódium pozván spolek ,,A dál?“ a zároveň architekt Ondřej Tuček, který zpracovával studii divadla,“ popisuje, jak bude Slavnostní divadelní večer probíhat, Martin Veselý.

V pátek 26. dubna budou moci do divadla zavítat návštěvníci na rockovou operu Dark Side of the Moon od Pink Floyd v podání Filipa Benešovského a přátel. V sobotu 27. dubna zahraje Ústecký symfonický orchestr díla českých klasiků. V pondělí 29. dubna proběhne ochotnické představení Maryša. Oslavy vyvrcholí 26. května v Letním kině uvedením open air opery Libuše v hlavní roli s Evou Urbanovou.

Dále se k významnému jubileu žateckého divadla připravuje aktualizované vydání knihy o historii divadla - publikace bude vycházet z díla Jaroslava Venclíka, jež vyšlo k 150. výročí divadla. Nové vydání bude doplněno o kapitoly z posledních dvaceti let.

V režii místního spolku ,,A dál?“ bude pak 23. dubna rovněž akce pro veřejnost, která si bude moci přijít prohlédnout zázemí divadla a poslechnout si něco o jeho bohaté historii. Ve foyer městského divadla pak budou probíhat i další aktivity.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video