Převzali rekonvalescenční místnost pro kočky

Soňa Šímová 2019-04-20 10:50:00

CHOMUTOV (soš) — Konečně posun vpřed! Chomutovští dobrovolníci, kteří se léta snaží řešit problematiku místních přemnožených koček, nyní získali od města rekonvalescenční místnost. Od května tak nebudou muset shánět prostory u dočasných opatrovníků a okolních spolků, kde by se mohla odchycená zvířata po kastracích doléčit. Svítá tak naděje, že se populace koček ve městě konečně ustálí. Alespoň co se týče těch, které žijí venku.

„Přesvědčili jsme se, že toto téma veřejnost zajímá. Učinili jsme tedy jistý mezikrok a vyšli vstříc skupině lidí, která nás požádala o pronájem místnosti v budově vedle sportovní haly na Březenecké. Tu získali do pronájmu za předpokladu, že si vyřídí potřebná povolení,“ říká náměstek primátora David Dinda. Tři strážníci, kteří za iniciativou stojí, si uplynulou středu prostor převzali. „Ještě než ho budeme moci využívat, musíme na stavebním úřadě změnit účel užívání, poté musí ještě projít kontrolou a schválením hygieny, hasičů a krajské veterinární správy,“ vypočítala dobrovolnice Kateřina Krellerová následující kroky. Poté bude následovat nákup vybavení, a to speciálních klecí, ve kterých budou chlupatí pacienti po celou dobu pobytu, potřeby pro odchyt nalezenců, hygienické potřeby a další. Na to vše by mělo město uvolnit 20 tisíc korun. Z této částky bude nutné nakoupit také veterinární léky, protože dle zkušeností trpí kočky ulice i dalšími nemocemi.

Na konci května by mělo být vše nachystané na první příjmy. „Známe lokality, kde je hodně koček, tam bychom pokračovali v kastracích dle programu, který jsme započali již na konci loňského roku. Budeme vyjíždět také k nalezencům, které nám lidé nahlásí na facebookové skupině „Hledá se?!”. Máme v plánu založit spolek, e–mailovou adresu již máme: klubicko.spolek@seznam. cz. Tam budeme rovněž přijímat zprávy o kočkách na ulici. Je nutné dodat, že vše děláme v našem volném čase a vyjíždět budeme dle priorit a volných kapacit,“ vysvětlila Kateřina Krellerová.

Po odchytu se kočky vykastrují na náklady města a poté se převezou na doléčení právě do této místnosti. Samci se budou moci vrátit zpět za zhruba 3 až 4 dny, samice za 5 až 7 dní. Tím ale péče o ně neskončí. „Na ulici jsou dva druhy koček. Ty, které jsou tam zvyklé a už by život v domácnosti nezvládly, a pak ty, kterých se někdo zbavil. Pokud se vrátí na ulici, pravděpodobně tam zemřou.

Bude–li to v našich silách, najdeme jim domovy,“ dodala dobrovolnice s tím, že rekonvalescenční místnost stále neřeší potřebu útulku. Dlouhodobé ubytování potřebují například i kočky, kterým zemře majitel, nebo se z jiných důvodů ocitnou v těžké situaci. Dalším plánem je vybavit lidi v lokalitách s vypuštěný mikastrovanými kočkami vhodným krmením výměnou za informace o stavu dané populace.

Na další neméně podstatnou součás plánu dobrovolníků — osvětu — má město vyčlenit dalších 50 tisíc korun V rámci ní nechají dobrovolníci například vyrobit letáky, kde lidem vysvětlí důležitost kastrací a získají z nich i další podrobné informace o činnosti budoucího spolku. Ačkoliv se mohou někomu zdát sumy vysoké, umožní dobrovolníkům pouze hladký start. Dále budou muset shánět peníze od dobrodinců a sponzorů. A to nejen na krmení, ale hlavně na případnou dražší veterinárn péči. Už při zařizování často sahají do svých peněženek.

Foto: Dobrovolníci z řad chomutovských strážníků Vítězslav Vild, Kateřina Krellerová a Iva Ejim (v civilu) přebírají od Kateřiny Šárové z magistrátu (vlevo) místnost pro rekonvalescenci koček po kastraci. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video