Obec, lidé i firmy přispívají na auto pro nemocnou Míšu

Redakce 2019-04-21 13:03:00

OTVICE (r) — Každoroční rozdělování příspěvků na podporu sportovní činnosti a volnočasových aktivit dětí v Otvicích mělo letos ve srovnání s minulými lety netradiční průběh. Zastupitelstvo obce totiž rozhodlo, že finančně podpoří nejen mladé sportovce a volnočasovou činnost otvických dětí, ale na základě žádosti místní obyvatelky Blanky Metálové přispěje i na nákup motorového vozidla se speciální úpravou pro převoz tělesně handicapovaných, které je nezbytné pro devítiletou tělesně postiženou Míšu Bernardovou, dceru paní Blanky.

„Michalka je postižena dětskou mozkovou obrnou s kvadruparézou, strabismem a opožděným psychomotorickým vývojem. Přepravována je v současné době na ručním vozíku a pro převozy k lékaři a následnou péči běžně dostupnými vozidly. Vzhledem k jejímu růstu je nutné pro další domácí péči pořídit speciální přepravní vozidlo s plošinou pro nakládání handicapovaných osob,“ vysvětlil rozhodnutí zastupitelstva starosta Pavel Ašenbrener.

Potřebná částka pro pořízení tohoto speciálně upraveného vozidla je 660 tisíc korun. Příspěvek od státu činí 200 tisíc a obec na nákup vozidla přispěla padesáti tisíci korun. Dále se vedení obecního úřadu snažilo oslovit i několik regionálních firem v možnosti další podpory. Na transparentní účet přispívají jak právnické, tak fyzické osoby.

Nejvýznamnější částkou 100 tisíc korun přispěla společnost CEC Praha za významné pomoci Jaroslava Víta, provozovatele nové benzinové pumpy a kasina v obchodní zóně Otvice. Rodina pochopitelně nespoléhá jen na dobročinnost a nákup auta bude spolufinacovat také z vlastních zdrojů.

„Chtěli bychom touto formou poděkovat všem, kteří se na podpoře podíleli a zároveň i vám nabídnout možnost zapojit se. Na transparentní veřejný účet může přispět každý z vás. K dosažení finální částky chybí rodině už „jen“ cirka 80 tisíc korun,“ uzavřel starosta.

Číslo veřejného transparentního účtu u FIO banky je 2501524143/2010. Po zadání tohoto čísla (bez kódu banky) do příslušné kolonky na webové stránce FIO banky v sekci „Bankovní služby/ Bankovní účty/Transparentní účet“ se objeví seznam dárců. Stav účtu k pondělku 15. dubna byl 235 tisíc korun.

„Velice moc děkuji všem, kteří přispěli jakoukoli částkou. Jsem šťastná, že se ještě najdou lidé, kteří jsou ochotni pomoci druhým v nouzi,” řekla Nástupu maminka Michalky Blanka Metálová.

Pod foto: Míša Bernardová, devítiletá holčička po mozkové obrně s kvadruparézou, strabismem a opožděným psychomotorickým vývojem. Foto: Facebook Slovníček pojmů dětská mozková obrna je označení pro soubor nenakažlivých a neprogresivních (nepostupujících) poruch vývoje motorických oblastí mozku nebo jejich jiné poškození v raném stádiu vývoje, jejichž důsledkem jsou zejména poruchy hybnosti. kvadruparéza je částečné ochrnutí všech čtyř končetin strabismus (šilhání) je oční vada, kdy oči nehledí rovnoběžně a jedno se odchyluje od běžného směru

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video