Sběrači minerálů ničí přírodu. Jejich bezohlednými zásahy trpí vrch Číčov

Lucie Steklá 2019-04-16 14:15:15

Lounsko (lus) Vrch Číčov u Hořence proslul nálezy minerálu zvaného hořenecký aragonit. Jeho krystaly patří mezi aragonity k nejdokonaleji vyvinutým na světě, je proto velmi vyhledávaný u sběratelů. Bohužel lid-ská bezohlednost v současné době tuto, jednu z nejcennějších částí Českého středohoří - přírodní rezervaci Číčov, velmi poškozuje.

„V posledních měsících hledači minerálů ve vrchu hloubí rozsáhlé jámy, čímž dochází k ničení zdejší velmi cenné stepní vegetace s výskytem celé řady zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Na jaře sem návštěvníky přitahují především stovky kvetoucích konikleců lučních,“ přiblížil problém Vladislav Kopecký, vedoucí oddělení péče o přírodu a krajinu Správy CHKO České středohoří. Dalším problémem je podle jeho slov také vjezd terénních aut do krajiny. Ten má stejně negativní dopady jako hledání aragonitů a stejně jako „těžba“ aragonitu je v rozporu s právními předpisy.

Na „aragonitovou horečku“ a nelegální vjezdy musí Agentura ochrany přírody a krajiny reagovat. Správa CHKO České středohoří zvýší svůj dohled nad vrchem Číčov. „Prosíme všechny, ať poklady Země nechají dále v podzemí. Jejich lesk ve vitríně nestojí za způsobené škody. A také ať neničí svými auty zdejší unikátní lokalitu,“ vzkazuje hledačům minerálů V. Kopecký.

Hořenecké aragonity mají vysokou kvalitu, jsou buď zcela čiré, nebo zbarveny do různých odstínů žlutohnědé. Medová barva je pro místní aragonity typická, výjimečně se našly aragonity zbarvené fialově nebo do zelena. Číčov, kopec mezi Libčevsí a Kozly, je mezi botaniky známý stovkami konikleců lučních, které tam na jaře vykvétají. Cenný je také kvůli výskytu kriticky ohroženého okáče skalního.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video