Muzeum starých počítačů otevřeno! K vidění je více než sto unikátních modelů

Hedvika Mašková 2019-04-17 14:00:00

,,To jsme měli taky doma!“ znělo nejčastěji z úst návštěvníků během slavnostního otevření expozice s názvem Retro Computer v prostorách Restaurace U Zlatého beránka v Žatci. Zde je k vidění jedinečná sbírka 120 funkčních počítačů z období 70. až 90. let, kterou postupně více než třicet let shromažďoval Pavel Jambor.

,,Od mala jsem měl zájem o elektroniku. Dostal jsem se na průmyslovou školu v Chomutově. První počítač jsem si koupil v roce 1987. Jde o počítač, který je zde v muzeu i vystavený. Odstartoval mou životní kariéru, kdy se z koníčka stala posedlost,“ uvedl během otevření muzea retro počítačů Pavel Jambor, který se rovněž v mládí věnoval výpočetní technice také v nejrůznějších počítačových klubech Svazarmu. V dospělosti pracoval jako programátor a později založil i svou vlastní firmu soustřeďující se na servis a opravu počítačů.

,, První počítač jsem měl od firmy Commodore. Jde o firmu, která se mi zaryla pod kůži, protože je to firma, která zde byla ještě dříve, než Apple nebo IBM. Je to firma, kterou založil v roce 1954 Jack Tramiel – Polák, který byl vězněn v Osvětimi. Byl jsem společností natolik fascinován, že jsem se snažil všechny modely, které vyrobila, posbírat,“ vysvětlil Pavel Jambor, jak jeho sběratelská vášeň odstartovala.

V expozici Retro Computer jsou k vidění téměř všechny modely od firmy Commodore. Najdete tady nejstarší počítače ze 70. let, sčítačky z roku 1969, ale také dva nejkrásnější počítače, které získaly v roce 1982 a 1983 celosvětovou medaili za nejhezčí počítač na světě. Pavel Jambor se ve své sbírce pyšní také vůbec prvním počítačem, který byl u nás k dostání, a to pouze v Tuzexu. Dále je v muzeu k vidění první přenosný plně barevný počítač na světě a různé počítače československé výroby, včetně nejznámějšího IQ 151, který byl u nás pouze ve školách. V 80. letech stál totiž šedesát tisíc korun. V retro muzeu nechybí ani modely od společnosti Atari, tiskárny i výrobky Tesla od magnetofonů až po nejrozšířenější televizory Merkur. Celkem expozice čítá 120 funkčních počítačů, a to prý Pavlu Jamborovi asi ještě čtyřicet kusů výpočetní techniky zbylo doma.

Návštěvníci muzea si mohou rovněž na třech místech zahrát dobové hry a zajisté ocení i instalaci exponátů a design prostředí. ,,Místnost jsme se snažili ladit do socialistického stylu, který s počítači koresponduje, protože jsou zde počítače pouze z této doby. Není tam nic současného,“ vysvětluje Pavel Jambor.

Muzeum historických počítačů je určené pro veřejnost, ale také pro školy. Ty se mohou na prohlídce předem domluvit. Pro veřejnost je otevřeno vždy v otevírací dobu restaurace, tedy od úterý do soboty vždy od 11 hodin.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video