Spolek ,,A dál?“ vidí potenciál města i mimo historické centrum

Hedvika Mašková 2019-04-18 14:00:00

Parta mladých lidí ve složení Monika Merdová (MM), Eva Pettrichová (EP), Jan Klíma (JK) a Jan Sladký (JS) se již rok a půl snaží vzbuzovat zájem občanů o veřejné prostranství Žatce, zlepšovat komunikaci mezi veřejností a radnicí, ale také otevírat témata, které dosud ve městě nikdo neřešil. Místní občané je však znají především díky jejich iniciativě za záchranu centra Podměstí mezi Zlatým chmelem a Kulturním domem Moskva. Kolik ve své režii již zorganizovali akcí, jak hodnotí zájem města pro jejich činnost a jaké jsou jejich plány do budoucna? Na to jsme se zeptali kompletního týmu ,,Adálistů“.

● Co vás vedlo k založení spolku?

MM: Prvopočátkem byl dotazník k Evky diplomové práci. V dotazníku se ptala na různá témata, jako třeba kam chodí nejraději lidé na procházky, co je ve městě trápí atp. Odpovědi byly potom graficky pojednány a prezentovány veřejnosti.

EP: Myslím, že ten dotazník nás nakopnul a díky němu jsme se setkali. Myšlenka, že by bylo potřeba se začít angažovat tu byla ještě před dotazníkem.

Dobrá grafika se vyplácí

● Co je vaší hlavní činností?

JK: Hlavní cíl je pro nás veřejný prostor jako takový. Zlepšovat komunikaci mezi veřejností a radnicí. Otevírat témata, která v našem městě dosud nikdo moc neřešil. Zatím se nám ale třeba úplně nepodařilo oslovit a nalákat mladší generaci, tj. studenty středních škol. To je tvrdý oříšek. Asi nejdřív musí ze Žatce vypadnout, aby pochopili, jak je to město krásný (smích).

EP: Snažíme se inspirovat. Předáváme radnici i veřejnosti různé materiály k aktuálním tématům, ukazujeme na příkladech uplatnění současných principů v městském plánování jiných míst a měst. Zároveň také chceme diskutovat s širokou veřejností.

MM: Hodně času věnujeme grafice. Plakáty a pozvánky si vytváříme sami, ukazujeme, že to jde. Nadčasová grafika se nám vyplácí. Máme i díky tomu celkem slušnou návštěvnost našich akcí a taky sledovanost na sociálních sítích.

● Veřejnost vás ale zná hlavně kvůli vaší snaze za záchranu centra Podměstí…

JS: Když spolek ,,A dál?“ vznikl, tak jsme hledali projekt, na kterém se představíme. S nadací, která nám poskytla finanční příspěvek, jsme absolvovali vzdělávací víkend. Když jsme vysvětlovali, co bychom chtěli u nás v Žatci dělat, tak jsme nebyli pochopeni. Uvědomili jsme si proto, že musíme naše myšlenky aplikovat na konkrétní místo. To na sebe nenechalo dlouho čekat. Začali jsme bádat a zjistili, že centrum Podměstí vzešlo z architektonické soutěže v 60. letech, kdy vznikala kvalitní architektura, jako je například kulturní dům Moskva.

MM: To je další věc, na které si hodně zakládáme. Studujeme archivní prameny a pouštíme jen ověřené informace. Naším cílem v této lokalitě je vypsání architektonické soutěže na revitalizaci náměstí.

EP: V tom hledání místa nám dost pomohly diskuze s rodinou. Obyvatelé města, to je naše cílová skupina.

● Jak dlouho již spolek funguje?

EP: Fungujeme zhruba od září 2017. V únoru 2018 jsme organizovali výstavu studentských architektonických prací. Teď je to rok, co jsme začali mluvit o soutěži na centrum Podměstí. Za tu dobu se nám podařilo dostat částku na organizaci soutěže do investičního plánu města. Nyní komunikujeme s Odborem rozvoje města o dalším postupu.

● Kdo jsou lidé ze spolku?

EP: Máme Honzu, to je naše pomocná síla v řešení technických věcí. Udělal nám třeba webové stránky. Ale utáhne lidi i na své charisma (smích). Dělá prezentační upoutávky a videa, to mu jde. Pak Johnyho, který pracuje na radnici a je to taková naše spojka. Taky nám dělá různé smlouvy a administraci. Monča pracuje v Regionálním muzeu K. A. Polánka v Žatci jako edukátor a průvodce. Má vystudované dějiny umění a vyhledává potřebné informace z literatury a archivu. Jelikož pracuje v kultuře, zná spoustu lidí a má největší přehled o tom, co se v Žatci děje.

MM: Evka má vystudovanou architekturu a pracuje jako architektka. To, co najdu v archivech, Evka převádí do předem vymyšleného grafického formátu. Dost často nás úkoluje a sekýruje, ale to vždycky někdo z týmu musí (smích).

Nekonečná otázka

● Prozraďte, jak vlastně vznikl nápad pojmenovat spolek ,,A dál?“?

JS: Evky dotazník se jmenoval ,,Pražské předměstí, co dál?“ a tam už to bylo zakomponováno. Pak jsme vymysleli klauzuli o tom, že my už víme, co bude.

MM: ,,A dál?“ je nekonečná otázka. Není to jen o tom, že chceme docílit architektonické soutěže na centrum Podměstí, chceme město vylepšovat konstantně. Nápady, které přinášíme, jsou ve městě většinou úplně nové a máme zde pole působnosti poměrně jednoduché (smích).

● Kolik akcí jste již ve své režii zorganizovali?

EP: První akcí byl Projektový den, který nám zafinancovala Nadace O2. Předtím jsme se ještě představili na Chmelfestu, což byla taková pozvánka na náš Projektový den. Šlo o stěžejní akci, kdy jsme chtěli, aby dorazili lidi a zanechali nám nějaké nápady, myšlenky, podněty, které jsme dále předali městu. Na jednání s městem jsme pozvali i architekta z Prahy. Potom jsme měli setkání s veřejností, kde jsme prezentovali výsledky z Projektového dne.

MM: Pak byly Žatecké dvorky, kdy jsme měli v rámci Dnů evropského dědictví pod palcem komunitní dvorek společně se Žateckým okrašlovacím kolektivem a Občasným sdružením. O krásné laskominy se postarala žatecká foodblogerka Gábi Pospíšilová, minikurz vázání květin zajistily sestry Barborkovy.

Pod celostátní hlavičkou sdružení Kruh jsme se ujali Dne architektury. Loni bylo téma ke sto letům československé architektury a opět jsme se dostali k tématu, že se architektuře 20. století věnuje málo pozornosti. Komentované procházky mají lidé rádi. Na konci března jsme vyzkoušeli podobný formát na kole a myslíme, že si to své zájemce také našlo. Rozhodně uvažujeme o pokračování.

● Jak hodnotíte komunikaci a zájem města pro vaši činnost?

JK: Myslíme si, že máme s městem dobrý vztah. Nechceme ,,prudit“ nebo ,,hejtovat“, chceme, aby nás město bralo jako partnera, se kterým můžeme rozhýbat témata, která nás zajímají. Na architektonickou soutěž na centrum Podměstí reagovali kladně a myslíme si, že nám a našim myšlenkám a nápadům důvěřují.

MM: Evce bylo nabídnuto místo v komisi pro výstavbu a regeneraci městské památkové rezervace, což je skvělý. Má v rámci komise například možnost diskutovat s památkářkami a přináší nám pak cenné informace. V tom dalo město příležitost se vzdělávat zase nám.

Oslavy divadla

● A jaké jsou vaše další plány?

EP: Neustále upozorňovat na veřejný prostor. Oslovilo nás divadlo, zda bychom se neujali spoluorganizace oslav 170 let od založení žateckého divadla. Jedna část se odehraje přímo na jevišti během slavnostního večera, a pak budeme mít v režii výstavu historických plánů, fotografií a dalších archivních materiálů v prostorách divadla. Na jevišti budeme diskutovat s autorem studie na budoucí přístavbu divadla, architektem Ondřejem Tučkem. Ten veřejně představí svůj projekt, což je v Žatci věc poměrně nevídaná (avšak velmi žádaná). Vše se lidé průběžně dozví na sociálních sítích.

MM: Na podzim opět zařadíme Den architektury. Chceme také určitě nadále pokračovat v procházkách nebo cyklovyjížďkách. Témat máme spoustu. Shromažďujeme materiály a zhruba za rok bychom chtěli uspořádat výstavu, která by mohla být spojena i s vydáním publikace. Sponzoři, hlaste se (smích).

EP: Také jednáme o výstavě architektonických projektů studentů z Fakulty architektury při ČVUT. Jde o studie využití trnovanské sušárny, sýpky ve Stekníku a některých prázdných domů v historickém centru Žatce. Bohužel nám nevyšel vytipovaný prostor, takže ještě nevíme, kde je veřejnosti předvedeme.

JS: Také plánujeme točit videa na různá témata ve spolupráci se spolkem ŽOK. Zatím diskutujeme o formátu a o technice.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video