Zahánění zimy a vítání jara

Hedvika Mašková 2019-04-20 14:00:00

Se starým lidovým obyčejem ,,Vynášení Morany“ se již od masopustu začali seznamovat žáčci 1.A ze Základní školy Komenského alej. Třídní učitelka Petra Vondráková prvňáčkům vyprávěla o všem, co kdysi předcházelo Velikonocům.

,,Seznámili jsme se s tím, jaké zvyky se dříve dodržovaly, co lidé v daném období směli a co si naopak museli odepřít, jaké jsou významné dny a proč se nazývají tak, jak se nazývají. Celé toto seznamování jsme zakončili projektovým dnem, jehož cílem bylo vyrobit Moranu, kterou jsme následně odnesli k řece a vhodili ji do ní (bez oděvu),“ uvedla Petra Vondráková. 

Během projektového dne vyráběli prvňáčci pomocí slámy, dřevěných klacků a provázku Moranu, kterou nakonec oblékli a ozdobili náhrdelníkem z vyfouklých vajíček. Během rituálu ,,Vynášení smrti“ pak bývá figura Morany vynesena z obce a vhozena do vody. ,,Moranu pak nesli žáci k řece a cestou si ji předávali jako štafetu, aby ji tam donesli společně. Došli jsme až na železný most přes řeku, odkud jsme ji hodili do řeky, rozloučili se se zimou a přivolali jaro,“ vysvětlila dále Petra Vondráková, která rovněž všechny děti pochválila za práci a přístup a sdělila, že se společně s žáčky domluvili, že akci budou každý rok společně opakovat až do pátého ročníku. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video