Dominanta obce Březno otevřela hledačům pokladů

2019-04-20 05:39:00

BŘEZNO (red) — Kostel svatého Petra a Pavla, který je hlavní dominantou obce Březno, výjimečně otevřel své brány pro příznivce geocachingu. Ti si nejprve udělali výlet k vyhlášenému Březenskému drakovi a pak již zasedli do kostelních lavic, aby si vyslechli poutavý výklad o historii monumentální barokní stavby. Ta kromě jiného v sobě ukrývá unikátní varhany. V budoucnu by mohl být kostel otevřen i široké veřejnosti při kulturních akcích.

Co je to geocaching?

Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky, spočívající v hledání takzvané cache (česky „keše“), což je označení pro „poklady“, umístěné na různých místech zeměkoule. Po nalezení takové schránky se hráč zapíše do přiloženého záznamníku, může směnit předmět (kešku) nalézající se v ní. Poté se zapíše na internetu na portále geocaching.com. Za nalezený poklad obdrží virtuální bod, v některých případech i virtuální suvenýr. Nejedná se o žádnou oficiální organizaci, ale o komunitu lidí. Ta kromě hledání pokladů pořádá i různé eventy, neboli setkání. K těm patří nejen návštěva různých zajímavých míst, ale i sázení stromků, čistění prostor a různé oficiální akce pořádané internetovým portálem. Příznivci geocachingu si říkají kačeři nebo keškaři.

Kačeři ve Březně

Mezi akce, nazývající se eventy, patřila i událost, která proběhla 6. dubna v Březně. „Příznivci Geocachingu nás požádali, zda by si mohli udělat si akci přímo ve Březně spojenou s návštěvou našeho kostela. Velmi rádi jsme jim vyšli vstříc,“ usmíval se starosta Března Zdeněk Valenta. Účastníci akce nejprve navštívili Březenského draka, poté se přesunuli k infocentru a ve 13 hodin už nejen je, ale i zájemce z řad místních obyvatel, čekal výklad z úst starosty, místostarostky i místního kronikáře o historii i současnosti kostela a celé obce.

Mlčenlivý svědek minulosti z 18. století

„O zahájení výstavby kostela bylo rozhodnuto roku 1739 a k vysvěcení došlo zhruba o 30 let později. Stavbu samozřejmě provázely i problémy, například pokladník utekl s penězi. Těžká doba pro kostel přišla už před druhou světovou válkou a do roku 1989 značně zchátral. „Děravou střechou do něj zatékalo, byly opadané fresky… Potom jsme díky Janě Purnochové z chomutovské radnice a bývalé starostce Března Haně Halyové s církví začali restaurovat,“ vyprávěl starosta Zdeněk Valenta. V současné době jsou zrestaurovány zhruba dvě třetiny kostela, v brzké budoucnosti by měl takříkajíc dostat nový kabát oltář a prostor nad ním.

Unikátní varhany

V současné době probíhá v kostele restaurování varhan. „Ty jsou zdejší opravdovou vzácností. Na rozdíl od těch v jiných kostelech jsou totiž tyto stavěné speciálně na míru. Vyráběl je varhanář z Lokte, který musel přesně vyměřit šestihranné věže a vytvořit skříň, která do nich zapadla,“ přiblížil starosta.

Budoucnost kostela

Obec Březno odkoupila a opravila kostel ve Stranné. V něm již několik let probíhají kulturní a vzdělávací akce. Kostel svatého Petra a Pavla je ve vlastnictví církve, která v něm jednou za dva týdny pořádá nedělní mše, jinak je veřejnosti uzavřen. „Dál–li pánbůh a pan farář, tak by snad za pár let, až bude kostel opraven plně, mohly by zajímavé akce probíhat i v něm. Třeba i ve spolupráci s německou stranou. Dovolím si tvrdit, že je to jeden z nejkrásnějších kostelů široko daleko, který se navíc zachoval i s původním mobiliářem. Turistům by se tak naskytlo další vítané zpestření při návštěvě naší obce,“ uzavřel Zdeněk Valenta. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video