Loutkoherci z Jitřenky postoupili do elitní party. Na červen chystají dvoudenní přehlídku v Klášterní zahradě

Iveta Drlíková 2019-04-22 10:11:00

Žatecký soubor Jitřenka zvítězil v soutěži amatérských loutkářů a postupuje tak s pohádkou „O Červené Karkulce“ na národní přehlídku „Loutkářská Chrudim“. Naposledy se jim to povedlo v roce 1976 s představením „Adámek mezi broučky“. Domů si tentokrát odvezli ještě zvláštní cenu poroty za úpravu a režii. Tu získal jejich režisér, scénárista i autor hudby k vítězné pohádce, Jaroslav Wagner. Soutěžní přehlídka proběhla v lounském loutkovém divadle poslední víkend v březnu za účasti šesti amatérských souborů, a to z Loun, Teplic, Cvikova, Liberce, Prahy a Žatce. „Hrálo se různými druhy loutek. Marionetami i maňásky. Pro informaci čtenářů připomínám, že amatérské soubory hrají zdarma a vesměs si samy vyrábějí loutky včetně jejich oblečení, kulisy i další výpravu svých představení. Každé je tak autorským originálem. Úroveň jednotlivých představení hodnotila tříčlenná odborná porota složená ze dvou režisérů a jedné vyučující loutkového herectví na Pražské konzervatoři,“ popsala průběh Miroslava Hamplová ze Spolku loutkářů Louny. Letos porota udělila dvě první místa s doporučením postupu na Loutkářskou Chrudim. O vítězství se žatecký soubor podělil ještě s domácími. Po 43 letech se tak loutkové divadlo Jitřenka vrací mezi nejlepší české amatérské loutkářské soubory a my jsme při této příležitosti vyzpovídali oceněného Jaroslava Wagnera.

Co pro Jitřenku znamená vítězství v Lounech a postup na národní přehlídku?

Předně máme všichni z vítězství i z doporučení poroty na národní přehlídku obrovskou radost. Něco takového se Jitřence nepovedlo už velmi dlouhou dobu. Ale o tom, jestli nakonec na národní přehlídku opravdu pojedeme, musí rozhodnout ještě programová rada v Chrudimi.

Ať už to ale dopadne jakkoli, naši radost to nezmění. Na vlastní oči jsme se přesvědčili, že kvalita všech představení na přehlídce byla na velice dobré úrovni. Zúčastnili se většinou loutkoherecké spolky s letitou tradicí, a proto nás neobyčejně těší, že jsme v této konkurenci takhle uspěli.

Vy jste si odvezl i zvláštní cenu za úpravu a režii. Byla radost o to větší?

Ano. Chtěl jsem, aby naše Karkulka byla klasická, ale zároveň vtipná a svižná pohádka. Snažil jsem se vyřešit všechny ty dnes už trochu kontroverzní body zápletky jako je rozpárání nebo utopení vlka trochu jinak a s určitou nadsázkou. Těší mě, že to porota ocenila, takže se záměr nejspíš vydařil.

Na soutěž do Loun jezdíte pravidelně?

Teď jsme měli několikaletou pauzu. Přiznám se, že nejsem zrovna fanda do soutěžení. Má to však i své pozitivnější stránky - potkávají se tam kolegové, kteří mají stejné zájmy a navazují spolu užší vztahy. Díky tomu jsme mohli letos pozvat na náš už tradiční festiválek Loutková zahrada loutkáře z Loun a z Liberce.

Máte mezi sebou ještě nějaké pamětníky toho postup před 43 lety?

Ano. Jsou to Vladimír a Jindřiška Bajborovi. Z celého spolku jsou nejzkušenější a o loutkách toho vědí opravdu hodně. Všichni se od nich máme stále co učit.

Zmínil jste letní akci Jitřenky Loutková zahrada. Už máte termín a pozvané další účinkující?

Program je zatím stále otevřený, ale už teď se ví, že festival by měl být dvoudenní (22. a 23. června). Samozřejmě vystoupí Jitřenka se dvěma pohádkami, znovu přijedou také Buchty a Loutky - s jednou pohádkou pro děti a s hororem pro dospělé (Čelisti). Jak už jsem zmínil, přijedou také kolegové ze Spojáčku Liberec s pohádkou Žebrákova nevěsta a loutkáři z Loun s pohádkou O Smolíčkovi.

Režírujete i žatecké činoherce ve spolku Opera. Co vás baví více?

Ono se to celkem prolíná. Někteří herci působí v obou spolcích, někteří pomáhají dabovat atd. Vzájemně si všichni pomáhají. Navíc jsme si s činohrou udělali výlet do pohádky představením Přadleny a s loutkáři uvedli horor Vítr, čímž se ta hranice definitivně smazala. Kdyby se podařilo spravit Jitřenku, bylo by to ještě propojenější - nahoře loutkoherci, dole činohra - takový kulturní stánek by nám mohli všude jen závidět.

Karkulku ve vaší úpravě jste poprvé uvedli v loňském roce, chystáte nějakou premiéru i letos?

Ano, ale vzhledem k tomu, že času je málo a všichni u toho chodíme do práce, nerad bych to sliboval. Pohádka je stále ještě ve fázi psaní.

Děkuji za odpovědi. Iveta Drlíková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video