Digitální televizní vysílání DVB-T2: Co přinese a jaké jsou alternativy?

2019-04-24 07:36:00

V současné době jsme stále více informováni o tom, že televizní vysílání přechází na standart DVB-T2, z těchto informací poměrně jasně vyplývá, že domácnosti, které v současnosti využívají k přijímání televiznímu signálu pozemní vysílání, si budou muset pořídit nový set-top box, případně televizní přijímač, ale důvod, proč tomu tak je, většině z nás jasný není. Požádali jsme proto odborníka Ladislava Růžičku - výkonného ředitele společnosti GRAPE SC, aby nás problematikou ohledně DVB-T a DVB-T2 provedl a případné nejasnosti vysvětlil.

Můžete nám na začátek objasnit, co to vlastně DVB-T2 je?

DVB-T2 je standard digitálního pozemního vysílání, záměrně neříkám nový, jak můžete slyšet v proklamačních materiálech. Již při přechodu z analogového vysílání na digitální byla možnost vynechat DVB-T a použít rovnou DVB-T2 s kodekem H264 a později dodat podporu kodeku H265. To je však již neměnná minulost. Nyní nám běží vedle stávajícího DVB-T přechodové sítě DVB-T2. Diváci mohou využívat obou standardů, a to v některých lokalitách až do konce roku 2021, kdy DVB-T síť úplně zanikne.

Některé kanály České televize již v DVB-T ani nenaladíte.

DVB-T2 mělo dle politických prohlášení přinést lepší obrazovou kvalitu a více kanálů, ale realita je někde uprostřed.

Jak si myslíte, že to bude?

U České televize je situace jednoduchá. Zde opravdu máme lepší obrazovou kvalitu nežli v DVB-T a všechny kanály ve vysokém rozlišení. Problém je u soukromých stanic. Ty datový prostor navíc, který norma přináší, využívají pro další mutace svých kanálů a nikoliv pro jejich kvalitu. Takže DVB-T2 bude zahlceno množstvím SD „mazanic“ a nikoliv HD obsahem či dokonce Ultra HD.

V době, kdy měl doma každý jednu nebo dvě malé televize, nízké rozlišení nevadilo, ale dnes si za deset tisíc korun koupíte televizi s úhlopříčkou 140 cm a tam už rozdíl mezi SD a HD signálem poznáte.

DVB-T2 by mělo přinést doplňkové služby, jaké to budou?

DVB-T2 moc nového nepřinese. HbbTV (hybridní televizní vysílání) je s námi již dlouho a moc jiného od lineární TV nečekejte. Co bude pro trh zajímavé, je kryptování signálu. Očekávejme tedy nabídku placených kanálů. Dostat k divákovi signál pomocí DVB-T2 je mnohem jednodušší nežli pomocí jiné technologie, například IPTV (televize přes internet), a někteří programeři se na to vysloveně těší. V okolních státech již placené DVB-T služby běží.

Pokud divák nyní uvažuje nad koupí nového set-top-boxu pro příjem DVB-T2 je právě čas, aby zapřemýšlel i nad jinými možnostmi.

V naší IPTV službě máme v základu 37 HD kanálů a opravdové doplňkové služby.

Jak se tedy liší vaše služba od DVB-T2?

Nejsme omezeni kapacitou pásma pro vysílání a můžeme si dovolit vysílat více než 150 kanálů, z toho 63 v HD. To ale není to hlavní, co nás odlišuje. DVB-T2 je čistě lineární služba – co dávají, to sledujete, anebo si můžete nahrát. Existují set-top-boxy, které vám dovolí nahrávat i z jiného kanálu, než na který koukáte. IPTV ale dovoluje více. Můžete sledovat jakýkoliv program až týden nazpátek.

Bez žádného nahrávání? 

Ano, v programovém průvodci si zvolíte jakýkoliv pořad a dáte přehrát. Tak snadné to je. Pokud si pořady chcete uchovat na delší dobu, jedním zmáčknutím pořad nahrajete. Nahrávat můžete ze všech kanálů na jednou. Pomocí mobilní aplikace můžete spravovat své nahrávky a přidávat další, anebo se na vybraných kanálech na pořad kouknout hned.

Tomu říkám opravdové doplňkové funkce.

Pokud se tedy milý diváku zpozdíte s vnoučaty na zahrádce, tak nemusíte spěchat domů, naše IPTV služba se postará, abyste o vaše oblíbené pořady nepřišel.


www.grapesc.cz

800 911 911

info@grapesc.cz

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video