Reorganizace lounské vagónky bude. Vrchní soud zrušil zamítavé usnesení

Jarka Cibulková 2019-04-26 12:09:00

Praha, Louny (tz) Heavy Machinery Services a. s. (HMS), dříve Legios, vítá rozhodnutí odvolacího Vrchního soudu v Praze, který zrušil zamítavé usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích ve věci reorganizace společnosti. Vrchní soud v Praze potvrdil pochybnosti o procesním postupu krajského soudu a ukončil nepřijatelný stav, kdy byla v rámci insolvenčního řízení krajským soudem opakovaně poškozována práva věřitelů i společnosti HMS. Firma nadále pokračuje v úsilí o prosazení reorganizačního plánu.

Vrchní soud v Praze označil rozhodnutí soudce Zdeňka Strnada nepovolit reorganizaci za nepřezkoumatelné a beze zbytku jej zrušil. Současně dal za pravdu kritice, že soudce Strnad od svého vstupu do případu v listopadu 2016 nesvolal přes opakované žádosti HMS a dalších účastníků řízení schůzi věřitelů, a nedal tak více než 300 věřitelům možnost vyjádřit se k průběhu insolvenčního řízení. Jako nepřípustný rovněž Vrchní soud označil procesní postup českobudějovického insolvenčního soudu z ledna 2019, kdy společnosti HMS nebylo umožněno projevit její názor a obhájit reorganizaci.

„Insolvenční soud pokračoval, že některá z pochybení dlužníka popsaná v usneseních o nařízené předběžných opatření mohla možná vést ve svém souhrnu některé subjekty k závěru, že by již tehdy bylo možné dovodit, že dlužník podáním návrhu na povolení reorganizace sleduje nepoctivý záměr. Minimálně ale v počátečním období řízení navazujícím na správné obsazení soudu zákonným soudcem bylo na místě poskytnout dlužníkovi prostor, aby procesní subjekty přesvědčil, že zlé tušení některých z nich, vycházející z dlužníkova chování a postupu, nemusí být správné a že by měli především věřitelé zhodnotit tyto skutečnosti při posuzování návrhu dlužníka na povolení reorganizace,“ píše se v odůvodnění rozsudku Vrchního soudu v Praze, které je popsáno na šestnácti stránkách. 

Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze je zlomové a HMS pevně věří, že věřitelé konečně po pěti letech dostanou šanci legitimně rozhodnout o navrhované reorganizaci. 

HMS považuje reorganizaci za nejrozumnější a nejméně rizikové řešení současného stavu, nejvýhodnější pro věřitele i zaměstnance. Z tohoto důvodu je rozhodnutí Vrchního soudu v Praze dobrou zprávou a satisfakcí i vzhledem k legitimním očekáváním HMS poté, co většina věřitelů už při první schůzi hlasovala právě pro reorganizaci. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video