Epidemie ve škole! Desítky žáků a učitelů postihly zažívací potíže

Tomáš Skřipský 2019-04-26 14:08:00

CHOMUTOV (r) — Zvracení nebo průjmy. Tak popisují nakažení onemocnění zatím neznámého původu, které propuklo včera (ve čtvrtek 25. dubna) na Základní škole Harmonie na sídlišti Březenecká v Chomutově. Podle dostupných informací onemocněly asi dvě stovky žáků a pedagogů. Od nich se v některých rodinách nemoc přenesla i na další členy rodiny. Na žádné další chomutovské škole se podle informací redakce podobné onemocnění nevyskytlo.

„Děti včera končily dřív, posílali je domů už před dvanáctou. Učitelé obvolávali rodiče a zároveň rušili třídní schůzky. Říkali, že chybí nejen žáci, ale i učitelé,“ popsala situaci ve škole jedna z maminek. V pátek se ve škole ukázalo ještě méně žáků. „V jedné ze tříd byly jen dvě děti, v další třeba jen sedm. Ty, které přišly, dostaly roušky a kolem desáté je poslali domů,“ dodal další z rodičů, který má ve škole tři děti. Jedno z nich epidemie také postihla. „Dcera mi odpoledne začala zvracet a měla lehkou teplotu,“ popsal průběh.

„Ve čtvrtek nastala ve škole nestandardní situace s velkou absencí žáků i vyučujících. Vyskytly se ve zvýšené míře zdravotní potíže v podobě úporného průjmu a zvracení. S největší pravděpodobností se jedná o virové onemocnění. Situaci řeší protiepidemické oddělení KHS Chomutov,“ uvedla v pátek ředitelka školy Vladimíra Nováková.

Rodiče žáků s výše uvedenými zdravotními potížemi škola žádá, aby kontaktovali pracoviště KHS Chomutov na telefonních číslech: 477 755 360, -361, -362 nebo -364. Jak uvedla maminka jednoho z nemocných, která na uvedená čísla telefonovala, mají hygienici podezření na nákazu noroviry. Jde o vysoce agresivní druh virů a ke vzniku infekce stačí velmi malá infekční dávka. Šíří se úzkým kontaktem s infikovaným člověkem, fekálně-orální cestou, ale může se šířit i vzduchem prostřednictvím aerosolů ze zvratků.

Aby se nákaza dál nešířila, je nutná důkladná osobní hygiena, časté mytí rukou, dezinfekce ploch, klik a toalet v bytě (ideálně prostředkem Savo). Stejná hygienická opatření byla provedena ve škole. Z pochopitelných důvodů je do odvolání zrušena výuka plavání žáků 2. a 3. tříd a společné hromadné akce žáků mimo školu. „Doporučujeme též nenavštěvovat žádné zájmové kroužky mimo školu,“ nabádá vedení Harmonie.

Foto: Archiv redakce


Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video