Kostel obepnulo lešení, jeho zachránci děkují dobrovolníkům a mecenášům a zvou na návštěvu

Alla Želinská 2019-04-29 13:28:00

Lubenec, Libyně - Kostel sv. Jiljí v Libyni se již 12 let opravuje. Jen díky dobrovolníkům a mecenášům se již konečně dostalo i na venkovní omítky. Svatostánek obepnulo lešení a pracuje se na fasádě. Opravy, malování a další práce probíhají téměř každou sobotu a například tu minulou brigádníci podezdívali stolici pro nový zvon.

„Proto bychom touto cestou chtěli poděkovat všem, kteří menší či větší částkou a dobrovolnickou prací (rodina Havrdova, David Jedlička, David Šebesta, Martin Parpel, Daniel Matyáš) přispěli k opravě kostela. Mile nás překvapil předvánoční finanční dar lékárny u Anděla z Podbořan,“ říká Jitka Kantová, jednatelka spolku Za záchranu kostela sv. Jiljí. S potěšením může také oznámit, že projekt osmého divu světa – vitrážového stropu se též již chýlí ke konci. Každý, kdo věnoval spolku 3 000 Kč, je jmenován v ozdobné borduře stropu. „Bordura už je úplně plná. Díky firmě Logit se na podzim dodělaly vnitřní omítky kostela a díky nečekanému daru pana Zdeňka Chabra ze Sádku bude mít kostel na podzim i zvon,“ dodala J. Kantová.

Spolek též oceňuje pomoc nedaleké věznice v Drahonicích. „Vězeňkyně již potřetí pomohly s úklidem po zednících a s drobnými pracemi kolem kostela. Jsme velmi vděčni za jakoukoli pomoc,“ vyjádřila poděkování Jitka Kantová. Na podzim v kostelíku přibylo několik knihovniček. „Knihovny nám věnovaly paní Michalcová, Hladíková a Hosnédlová z Lubence. Díky nim můžeme nyní vystavit knihy z blešího trhu, jehož prodej též pomáhá financovat opravu kostela,“ je ráda J. Kantová. Spolu s manželem a svojí maminkou výtvarnicí Kristinou Folprechtovou nyní připravují na výzdobu hlavní lodi mezi okny čtyři obrazy s ochrannými archanděly – ty vytváří právě Kristina Folprechtová. V kostele přibyly nové vysvětlující cedule ohledně vitrážového muzea. Na hřbitově u kostela brigádníci dali do kupy pomník věnovaný zdejším farářům. "Už nehrozí, že by na někoho spadl. Chybí jen trochu estetiky a vrátit z plastik a textů, co dáme dohromady, a přestane dělat ostudu úplně," s úsměvem doplnil Richard Kanta.

Novou turistickou sezónu v Libyni zahájili v sobotu 27. dubna a opět se lidé mohou přijít podívat, jak opravy kostela postupují. A vystoupat i na Vochlickou rozhlednu. Kostel bude otevřen také 1. 5. od 15 do 17 hodin, kdy je objednaná skupina. Pokud někdo bude mít zájem přijet i 8. 5., majitelé otevřou na objednání. Jinak kostel s vitrážovým muzeem až do 24. října bude otevřen každou sobotu a neděli od 13 do 16 hodin. Klíče od Vochlické rozhledny se vyzvedávají v kostele. Vstupné 50 Kč, hromadné vstupné 40 Kč (nad 10 lidí), děti zdarma. K rozhledně s otevřením sezóny provozovatelé dodali opravenou informační ceduli a odpadkový koš.

První kulturní akcí tohoto roku bude 11. května velmi zajímavá přednáška památkářky Kláry Vaňkové, pracovnice NPÚ v Praze o Mariánské Rabštejnské pietě a Loretánské madoně z Rabštejna a dozvíme se i o malém detektivním pátrání po ztraceném obrazu z dob poválečných.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video