V Málkově chystají pouť i setkání obyvatel

2019-05-05 10:39:00

MÁLKOV (PI) — Důvod k dobré náladě měli v polovině tohoto měsíce na Obecním úřadě v Málkově se sídlem v Zelené. Právě tehdy se totiž starosta Josef Egermann dozvěděl, že Nadace ČEZ obci „přiklepla” příspěvek na pořízení dvou nových infopanelů na měření rychlosti aut, která po mezikrajské silnici č. 13 projíždějí oběma jmenovanými obcemi často bez ohledu na padesátikilometrový limit. Staré panely už před časem dosloužily a ty nové budou v případě potřeby umět zaznamenávat nejen rychlost neukázněných řidičů, ale i registrační značku jejich vozu; a to díky přisvícení i ve tmě. Starosty Egemanna jsme se zeptali:

- Jak je dotace na informační panely vysoká a jak velkou část nákladů pokryje?

Nadace ČEZ nám přidělila částku, která by měla pokrýt nejméně 75 procent nákladů. Vedle toho jsme ze stejného zdroje dostali příslib dotace na výsadbu zeleně v sadech pod Vysokou a na rekonstrukci veřejného osvětlení podél silnice č. 13. A i zde platí, že příspěvek pokryje nejméně tři čtvrtiny celkových nákladů. Nadace se dále podílela na nákupu traktoru na sečení trávy, na výměně zdrojů veřejného osvětlení za LED svítidla či na pořízení tří automatických externích defibrilátorů (viz Nástup č. 15, pozn. red.).

- Předpokládám, že obec se poohlíží také po dotacích z jiných zdrojů. Z jakých?

Na prvním místě musím jmenovat Severočeské doly Chomutov. Ty nám například vloni pomohly významnou částkou na rekonstrukci fasády zdravotního střediska v Zelené, což pro nás znamenalo úsporu devadesáti procent celkových nákladů. Doly nám dále přispějí na tradiční Málkovskou pouť nebo na rekonstrukci střechy a šaten v hasičské zbrojnici, kam zatéká. S jejich pomocí se také uskuteční tradiční setkání obyvatel zaniklých obcí Zásada, Ahníkov a Kralupy, které se koná jednou za dva roky. V současnosti jednáme se Severočeskými doly o podpoře realizace přístupové komunikace k cyklostezce Prunéřov — Spořice, jejíž nejdelší část vede právě naším katastrem.

O dotace žádáme také na kraji, aktuálně například o příspěvek na workoutové hřiště v Zelené a na výměnu nevyhovujících zastaralých prvků na dětském hřišti v Málkově. Dále bychom rádi získali dotaci na další část přístupové cesty k cyklostezce nebo na opravu střechy obecního úřadu.

- Zmínil jste zábavné a společenské akce typu Málkovská pouť či setkání obyvatel zaniklých obcí. Co dalšího podobného se v tomto smyslu v obci děje?

V březnu to byly například klasické oslavy MDŽ a teď na konci dubna pálení čarodějnic. Na červen se chystá už zmíněná pouť a v létě se rozloučíme s prázdninami již také tradiční akcí „Ulov, upeč a sněz“, v jejímž rámci děti soutěží v chytání pstruhů, které obec nakoupí a vypustí do místní vodní nádrže. Na sklonku roku je to Mikulášská diskotéka a oblíbené rozsvěcení vánočního stromu. Rád na tomto místě také zmíním, že nejen během výše uvedených akcí zaznamenávám stále se zlepšující vztahy mezi staro– a novousedlíky. Zatímco dříve se některým lidem zdálo, že „ti noví“ mezi ně málo zapadají, dnes už toto „dělení“ přestává platit a noví obyvatelé mezi ty původní zapadají lépe a lépe.

- Kdo všechno je součástí společenského, kulturního či sportovního života v obci?

Máme zde řadu sportovních či zájmových klubů, které se obec podle svých možností snaží podporovat. Jsou to zejména hasiči, fotbalisté, volejbalisté, sportovní rybáři z Kapr Teamu či dětský klub Šikula. Například fotbalisté dostali doslova před pár dny do užívání zrekostruovanou tribunu, do které obec vložila téměř 400 tisíc korun. Přispíváme i na činnost zdejších motokrosařů, z nichž třeba mladý jezdec Kuba Terešák závodí po celé Evropě.

Děkuji za rozhovor. Tomáš SKŘIPSKÝ


1. foto: Zrekonstruovaná tribuna na fotbalovém hřišti v Málkově, do jejíž obnovy obec ze vé pokladny investovala 400 tisíc korun. Její obnova proběhla takřikajíc „za pět minut dvanáct” protože například shnilá prkna začínala ohrožovat bezpečnost diváků. 

2. foto: Nová fasáda zdravotního střediska a bytovky v Zelené, kterou obci z devadesáti procent zaplatil příspěvek od Severočeských dolů Chomutov.

Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ (2x)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video