V sobotu proběhne náborová akce a festival na podporu nemocných s leukémií. Najdou dva fotbalisté dárce dřeně ve Spořicích?

Soňa Šímová 2019-05-02 11:42:48

CHOMUTOVSKO (soš) — 16letý fotbalista Vladimír Čimpera z Jirkova si letos v lednu vyslechl krutý ortel. Život mu vzhůru nohama obrátila diagnóza akutní lymfoblastické leukémie. Jen o rok je mladší fotbalista Matěj se svou diagnózu vzácné chronické lymfoblastické leukémie. Kromě kopané je tak spojuje boj se zákeřnou nemocí, na kterou existuje jen jediný lék — transplantace kostní dřeně. Na tu čekají i další desítky nemocných v ČR a tisíce po celém světě. Přijďte v sobotu 4. května od 12 do 18 hodin do spořického penzionu pro seniory odevzdat vzorek slin a zapsat se do registru pražského IKEM. Od 14 hodin pak bude u koupaliště probíhat nabitý hudební festival pro nově registrované zdarma. Pro ostatní za symbolické vstupné, které rovněž pomůže.

Jak je na tom Vladimír?

O Vladimírovi jsme podrobně psali v únoru. Tehdy měl za sebou měsíc léčby a cestoval mezi domovem a nemocnicí. Jeho maminka Marcela Kučerová musela nechat práci a přizpůsobit se nové situaci. Nastal kolotoč dezinfikování, speciální jídelníček, přísný režim, cestování po lékařích a hlavně neustálý strach, že se situace může každou chvíli změnit. Během pár měsíců se z mladého vitálního fotbalisty a studenta chomutovské průmyslové školy stal chlapec bez vlasů, který je více v nemocnici, než doma. „Jeho stav byl několikrát komplikovaný, ale vždy mu lékaři pomohli. I když mívá slabší chvilky, snaží se to stále brát pozitivně. Stejně jako zbytek rodiny,“ shrnula Marcela Kučerová. Tento týden by se měli dozvědět, zda už je Vladimír připraven přijmout transplantát.  

Kdo může darovat?  

Přestože je v registrech po celém světě skoro 34 miliónů dárců, většina z nich telefon, který je vyzve k pomoci, nikdy neobdrží. Šanci zachránit někomu tímto způsobem život, dostane zhruba 10 procent lidí. Při loňské odběrové akci „Život nejen pro Matěje” se po celé republice zapsalo 1 040 nových dárců. Jeden z nich již zachránil život dítěti v Americe. Dalších devět je v testování. Ve Spořicích přijedou odborníci z IKEM odebírat vzorek stěrem ze slin. Půl hodiny před samotným odběrem by dárce neměl jíst, pít, kouřit a líbat se. V den zapsání musí být dárci 18 až 41 let, nesmí trvale užívat žádné léky a musí být bez zdravotních problémů. Z programu jsou vyloučeni i alergici, astmatici, ti co trpí lupénkou, zánětem žil atd. Dárce musí mít platné zdravotní pojištění v ČR. Ten, kdo podmínkám vyhoví, si může vybrat ze dvou způsobů odběru kostní dřeně a kromě toho, že zachrání život, dostane zákonnou finanční kompenzaci. Spoustu dalších informací informací se dozví také na webu www. darujzivot. cz.  

Festival také pomůže  

 V rámci odběrové akce se 4. května ve 14 hodin se otevřou brány benefičního hudebního festivalu Daruj život. Nebudou samozřejmě chybět stánky s občerstvením, zkrátka vše, co k festivalu patří. Jako první si přijdou na své fanoušci legendárního Freddieho Mercuryho. Zazpívá zde totiž Jaroslav Břeský, což je nejlepší evropský revival, jemuž fandí i zbývající členové kapely Queen. V hlavním večerním čase si můžou návštěvníci vychutnat představení Superstar Terezy Maškové nebo Pekaře. Zahraje zde také herec, muzikálový zpěvák a impersonátor Elvise Presleyho Jakub Machulda či nejlepší český AC/DC revival. Vstupné bude dobrovolné, ale v minimálně stokorunové hodnotě. Ti, kteří se zapíší do registru budou mít vstup zdarma. Z výtěžku organizátoři nakoupí tablety (míněny elektronické přístroje, pozn. red.), které si budou moci půjčit děti, které v Motole leží i několik měsíců po léčbě.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video