Ve Spořicích se zapsali noví dárci kostní dřeně

Soňa Šímová 2019-05-05 19:49:35

SPOŘICE (soš) — Ještě nepadla sobotní dvanáctá hodina a do spořického penzionu pro seniory dorazili první zájemci o zápis do registru kostní dřeně. Ti tentokrát nepodstupovali odběr krve, ale pouze stěr ze slin. I letos byl zájem o zapsání do registru velký, loňské číslo se ovšem překonat nepodařilo.

„Oproti loňsku jsme méně odmítali, lidé měli kvalitní informace o tom, kdo mohl darovat, nevhodných bylo pouze 18 dárců. Počet nově registrovaných je 160,“ shrnula jedna z koordinátorek pražského IKEMu šestihodinový maraton stěrů, při kterém spolu s pěti kolegyněmi měly jen málokdy chvilku času pro sebe. Mezi dárci byli muži a ženy všech věkových skupin a rozličných povolání z celého okresu Chomutov, někteří ale přijeli i z Lounska. A co je přivedlo? „Pomáhat je naše poslání nejen v práci, ale i soukromém životě,“ shodli se policisté z obvodního oddělení chomutovské policie. Ti se následně vyfotili s Matějem, jehož jméno akce zaštiťuje, a který ani po dvou letech nenašel vhodného dárce kostní dřeně. „Jeho zdravotní stav je nyní stabilizovaný. Už může chodit do školy a hrát fotbal, což je pro jeho psychiku hodně důležité. Stále ale potřebuje transplantaci, jinak se jeho vzácná chronická myeloidní leukemie vyléčit nedá,“ svěřil se Matějův otec Jan Kučera. O poznání hůře na tom je Vladimír Čimpera z Jirkova. S akutní formou leukémie je více v nemocnici než doma a tak se z pochopitelných důvodů nemohl zúčastnit. „Snad se brzy uzdraví a budeme se těšit, že se uvidíme. Až bude fit, může se zastavit u nás na oddělení, provedeme ho,“ vzkázal zástupce velitele Libor Hradec. „Ať se drží a vrátí se brzy do školy,“ popřálo několik spolužáků z vyšších ročníků chomutovské průmyslové školy, kterým osud Vládi a dalších rovněž nebyl lhostejný a stali se novými potencionálními dárci. „Chtěl jsem darovat už před dvěma lety, ale měl jsem nadváhu a léčil jsem se s krevním tlakem. Zapsání do registru byla jedna z motivací, která mi pomohla se sebou něco dělat,“ vysvětlil Jan Svoboda ze záchranné služby ústeckého kraje, který si na stěr odskočil ve služební uniformě. „Když jsem byl malý, zemřel mi na leukémii strýc. Tenkrát nebyl tak rozsáhlý registr. V podstatě jsem byl jen krátkodobě zapsán, jako člen rodiny, který ovšem nevyhovoval. Od 18 let chodím darovat krev i plazmu, jsem rád, že se teď mohu zapsat i do registru dárců kostní dřeně,“ popsal svůj důvod účasti další z dárců. „Přeji Vláďovi, aby mu to vyšlo,“ dodal.

„Bohužel kvůli štítné žláze nejsem vhodný, přispěji alespoň finančně,“ odcházel viditelně zklamaný další ze zájemců o zapsání. A s touto myšlenkou přišlo na přilehlý festival více lidí. Díky nim se vybralo přes 41 tisíc korun, které budou použity na nákup tabletů pro dětské transplantační oddělení FN Motol. Pokud jste akci Šance nejen pro Matěje nestihli a rádi byste se zapsali do registru, můžete tak učinit na dalších třech náborových akcích: 17. května v Lysé nad Labem, 1. června v Libotově či 21. září ve Vestci.

Nechat si odebrat nevelkou ampulku krve a zapsat se do pražského registru IKEM, kde přijímají dárce do 40 let, můžete také například v Transfúzním odběrovém centru Nemocnice s poliklinikou Kadaň vždy v úterý, středu a čtvrtek od 7 do 9 hodin vždy po předchozí domluvě; telefon: 474 944 387. Další náběrová centra najdete na http://www. darujzivot.cz/. Do Českého národního registru dárců dřeně, který sídlí v Plzni, se můžete zapsat do věku 35 let. Nejbližší náběrové středisko pro něj je v Nemocnici Most — Transfuzní oddělení v ulici J. E. Purkyně, telefony 478 032 560 a 478 032 598, e–maily gabriela.scheithauerova@kzcr.eu nebo nada.holcova@kzcr.eu. Další náběrová centra najdete na stránkách www. kostnidren.cz

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video