Okresní archiv se přestěhuje do nové budovy

Lucie Steklá 2019-05-06 10:28:00

Louny (lus) Ještě v letošním roce se začne v Lounech stavět zbrusu nová budova pro okresní archiv. Lounský archiv se přestěhuje v roce 2021.

Nová budova Státního okresního archivu Louny vyroste vedle lounské polikliniky, mezi ulicemi Rakovnická a Pod Nemocnicí, v místech, kde před lety bývaly krosové tratě. Na pozemku v dubnu začaly přípravné práce, vykácení náletových dřevin. Stavební povolení nový archiv již získal, nyní proběhne výběrové řízení na firmu, která budovu postaví.  

Tímto Státní oblastní archiv v Litoměřicích, pod nějž lounský okresní spadá, dokončil další etapu příprav na výstavbu nové účelové budovy v Lounech. „Ke stavbě budovy jsme získali pozemek v jižní okrajové části města. Výstavba účelové budovy bude financována z rozpočtové kapitoly Ministerstva vnitra ČR,“ uvedl Vítězslav Lisec, ředitel SOA v Litoměřicích. Podle jeho slov bude archiv sestávat z administrativní a depotní části. V administrativní části budou umístěny kanceláře pro osm zaměstnanců, restaurátorské pracoviště pro zajištění péče o fyzický stav archiválií a prostory pro veřejnost (badatelský a přednáškový sál). Depozitáře v depotní části budou sloužit pro uložení přibližně dvaceti běžných kilometrů archiválií.

Lounský archiv nyní sídlí v centru města ve dvou pronajatých objektech, nevhodných pro ukládání archiválií. „Po dokončení výstavby se dočká netrpělivě očekávané nové budovy, splňující všechny požadavky pro ukládání archiválií,“ vysvětlil V. Lisec. Vlastní realizace výstavby již významně po-kročila, neboť k 31. březnu letošního roku nabylo právní moci stavební povolení. Poté mohly být zahájeny pozemní práce, které začaly odstraněním náletového porostu z pozemku budoucího archivu. „Výběrové řízení na zhotovitele stavby bude vyhlášeno během dubna, stavební práce budou zahájeny ještě v letošním roce. Dokončení budovy archivu a jeho otevření veřejnosti se pak předpokládá v roce 2021,“ uzavřel ředitel oblastního archivu Litoměřice.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video