Úvod   /   Kultura   /   Kobyla ve sborovně

Kobyla ve sborovně

Jan Vnouček 2012-01-31 00:35:00

Podbořany –  Podbořany a okolí na historické pohlednici. Takto atraktivní téma měla výstava, kterou ze své sbírky připravil Jiří Bejček. Jeho více než 500 malých sond do minulosti Podbořanska z let 1897 až 1955 mohli zájemci v minulých dnech zhlédnout ve sborovně SOŠ a SOU Podbořany.

Sběratel a ředitel školy sbírá historické pohledy již asi 18 let. Na myšlenku ho přivedli kolegové, kteří sbírali pohlednice Žatce. Začínal od jednoho kusu a dnes jich má i s novějšími okolo 600 exemplářů. Nejstarší je pohled Podbořan z roku 1897, a z rarit jmenuje například  pohlednici Nádražní restaurace v Kašticích z roku 1916. Na rozdíl od filatelistů nemají filokartisté žádné katalogy, takže nikdo neví, kolik pohlednic bylo vlastně vydáno a mohou stále doufat, že se někde skrývá skrytý poklad. Éra pohlednic ale už končí. Zlaté období bylo v letech 1898 až 1910, to je měla každá hospoda, samota, krematorium. Dnes už je nikdo neposílá, tak je taky nikdo nevydává. „Už to není koníček, ale kobyla. Proto bych rád jednou vydal se starými pohlednicemi z Podbořanska knihu. Některá místa dnes už vypadají úplně jinak, než tenkrát, takže by to mělo smysl i pro historický místopis,“ prozrazuje svůj sen Jiří Bejček.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video