Opět lze žádat o „stromové” dotace

Ota Schnepp 2019-05-07 11:37:00

SEVERNÍ ČECHY (otys) — Druhé kolo veřejného grantového řízení Stromy 2019, do něhož se lze přihlásit do 31. května, vyhlásila Nadace ČEZ. Grantové řízení je zaměřeno na zlepšení životního prostředí prostřednictvím podpory liniové výsadby stromů. Opětovnou žádost mohou podat i ty samosprávy, na které se v prvním kole pro jarní výsadbu již nedostalo. Naopak tam, kde letos uspěli, si musí s případným podáním žádosti počkat až na příští rok. Maximální výše nadačního příspěvku činí i pro podzimní sázení 150 tisíc korun. V jarním kole uspělo se svou žádostí mezi jinými i město Kadaň.

„Vznik nových stromořadí či obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely, podporuje Nadace ČEZ od roku 2011. Smyslem grantu je přitom zlepšení životního prostředí prostřednictvím podpory liniové výsadby stromů. Ze strany žadatele by tak mělo jít o výsadbu původních druhů dřevin a jejich odrůd, včetně pestrolistých a tvarově odlišných v podobě alejí, stromořadí a zelených bariér proti větru a prachu. Dále liniovou výsadbu stromů u veřejných budov či obnovu liniové zeleně na mezích v kombinaci stromy/keře pro možnost hnízdění ptáků. Podpora se týká i výsadby galeriové zeleně podél vodotečí a návesních nádrží,“ uvádí některé příklady výsadby Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Kromě okrasného účelu na mnoha místech slouží vzrostlé listnáče a jehličnany například i jako protiprašná nebo protihluková bariéra, případně větrolam. Jsou přirozeným úkrytem a zdrojem potravy pro drobné živočichy. Fungují jako významný producent kyslíku, částečně vzduch zbavují škodlivých plynů a pachů. Zdaleka tak neplní jen estetickou funkci, navíc je schopna i zvyšovat vlhkost vzduchu a tlumit výkyvy teploty.

„Stromy jsou totiž obrovské chladicí systémy bez účtů za elektrickou energii.

Využívají sluneční energii na přeměnu kapalné vody ve vodní páru, čímž chladí své okolí. Za horkého počasí je povrchová teplota lesa srovnatelná s teplotou vodní hladiny blízkého rybníka, zatímco nedaleká suchá louka a silnice s asfaltovým povrchem jsou o více než 20 °C teplejší. Energetický ekvivalent chlazení výparem je přibližně 70 kilowatthodin na každých 100 litrů transpirované vody, což je energie srovnatelná s výkonem klimatizačních zařízení pro dvě domácnosti,“ uzavírá Michaela Ziková.

Více podrobností na http://www. nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/stromy. html

Foto: Jednou z obcí, která se už díky Nadaci ČEZ nového stromořadí dočkala, byla vloni osada Vitčice u Veliké Vsi. Foto: Ota SCHNEPP

Napsal(a): Ota Schnepp

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video