Odešel velký žatecký patriot, historik a sběratel Jan Řánek

Veronika Salášková 2012-02-01 00:01:00

Žatec – V pondělí 23. ledna odešel ve věku 82 let Jan Řánek – patriot, historik, fotograf, sběratel a především neúnavný propagátor královského města Žatce a jeho jedinečností. Už od mládí projevoval hluboký zájem o historii Žatce a okolí.  Dlouhou dobu pracoval v propagačním oddělení podniku Chmelařství Žatec. Kromě dalších zájmů se věnoval i fotografování. Žatecké muzeum od něho odkoupilo část fotoarchivu – dokumentaci přeměn města v 50. a 60. létech 20. stol. Dlouhodobě jako dobrovolný spolupracovník byl v kontaktu s žateckým muzeem.

Od roku 1967 byl členem a později, od roku 1977, předsedou obnoveného poradního orgánu tzv. muzejní rady (do r. 1984). V r. 1983 se podílel společně s J. Urbanem na přípravě a otevření nové muzejní expozice – Historie a současnost pěstování chmele na Žatecku, která se stala zárodkem pozdějšího Chmelařského muzea. Dlouhodobě byl také činný v různých poradních orgánech města (regenerační komise, komise pro výstavbu, památková komise apod.)
Byl v kontaktu a spolupracoval s řadou významných osobností kulturního a uměleckého dění (např. bývalý ředitel muzea F. Kopecký, sochař František Rada, profesor gymnázia Karel Štěpánek, malíř Oskar Brázda atd.).
Věnoval se i sbírání historických předmětů a archiválií zejména regionálního charakteru. Shromáždil například po-četné kolekce porcelánu, cínů a obrazů. K nejhodnotnějším součástem jeho sbírky bezpochyby patří rozsáhlý fond historických pohlednic (vydaných například v knize Žatecko na starých pohlednicích) a bibliofilie – různá i cizojazyčná vydání díla Oráč z Čech Jana ze Žatce.
Tichou vzpomínku mu věnujeme i my, byl častým hostem u nás v redakci i občasným přispěvatelem Žateckých novin.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video