Emil Zátopek vítězil na lounském velodromu

Lucie Steklá 2019-05-13 09:00:55

Louny (lus) Cyklistický stadion v Lounech se na dva dny proměnil na atletický stadion ve čtyřicátých letech minulého století. Cílovou čárou probíhá a bílou pásku na prvním místě protíná budoucí světová hvězda a čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek.

 Fanoušci fandí a soupeři, které v cílové rovince Zátopek předběhl, se nestačí divit. I takovou scénu natáčeli filmaři v Lounech, z běžeckých začátků Emila, který v šestnácti letech začal pracovat v Baťově obuvnické továrně a později ve stejném městě vstoupil do své běžecké kariéry. O nový talent se postarali výkonní atleti Baťova klubu. Ve Zlíně začal trénovat ve společnosti tehdy elitních českých běžců. Ve snímku Zátopek, který natáčí režisér David Ondříček, ztvárňuje legendárního běžce herec Dejvického divadla Václav Neužil. Lounský stadion si filmaři trochu upravili, posekal se trávník, opravila se škvárová běžecká dráha a obnovily se na ní lajny. Na mantinelech nechyběly dobové reklamy. Protože se natáčené scény snímku v Lounech odehrávají v době německé okupace, nechybí dvojjazyčné nápisy. A změnila se třeba i fotbalová branka uprostřed stadionu. Místo dnešních kulatých tyčí dostala kvůli filmu dřívější hranaté. Kromě cyklistického stadionu filmaři v Lounech využili také tribunu sousedního fotbalového hřiště, která svým vzhledem odpovídá době, kdy Zátopek s během začínal.

Manželku slavného běžce, oštěpařku Danu Zátopkovou, ve filmu ztvární herečka Martha Issová. Do kin má film Zátopek jít příští rok.             

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video