Třetí ročník Noci literatury vyhodnotili organizátoři jako nejpovedenější

Hedvika Mašková 2019-05-16 14:30:00

Udála se v pořadí třetí a doposud podle organizátorů nejpovedenější Noc literatury. Prostřednictvím série veřejných čtení přiblížili veřejnosti netradičním způsobem současnou evropskou literaturu osobnosti našeho města. Hřebem čtvrtečního večera bylo závěrečné scénické čtení v podání Spolku Opera Žatec.

,,Na akci Noc literatury jsem viděl před čtyřmi lety pozvánku v televizi a říkal jsem si, že je to zajímavá akce, kterou bychom mohli zkusit uspořádat i u nás. Jde o každoroční tradiční přehlídku nové evropské literatury. Osobnosti daného města čtou na zajímavých a běžně nepřístupných místech, po nichž návštěvníci akce korzují. Žatecký koncept jsme si malinko přizpůsobili. Loni jsme dělali šest čtecích míst. Letos jich bude zřejmě také tolik. Navíc akci v Žatci okořeňujeme tím, že na závěr máme přichystané vyvrcholení, kdy Divadelní spolek ochotníků Opera Žatec secvičuje některé ukázky jako scénické čtení,“ vysvětlil ještě před akcí Ota Blail z komunitního čajového, kulturního a vzdělávacího klubu Budík a nadto doplnil: ,,Pro město je význam akce takový, že se Žatec objeví v propagaci akce, která má dosah v celé Evropě.

V Žatci se akce evropských rozměrů konala již po třetí. Četlo se skutečně na šesti nejrůznějších místech, z nichž některé patřily mezi běžně nepřístupné. Mezi čtecími místy byl například Dvůr U sv. Jakuba, kde četly ukázky z knihy maďarského autora Tamáse Jónáse Tatitatitati a švédského spisovatele Bea Uusma Expedice profesorky žateckého gymnázia Miluše Botková a Kamila Kuffová. Jedno ze čtecích míst nalezli posluchači na náměstí Svobody č. p. 149 ( v prostorách bývalé palačinkárny). Zde předčítaly Radka Mašková a Petra Komorášová knihy Nový čas a Pražské jaro. Návštěvníci Noci literatury mohli zavítat i do nově přístupných hradebních prostor Městské knihovny Žatec, kde se veřejného čtení ujaly spoluautorky povídkové knihy Žatecká sedma Barbora Belanová a Kateřina Tesařová. Četlo se rovněž v bývalém legendárním Rock klubu Banán. Zde představili knihy V sibiřských lesích a Anatomie jednoho okamžiku dvojice Jaroslava Šmídlová a Petr Antoni. Dále se četlo v žatecké synagoze a v prostorách bývalé Spořitelny.

Na všech místech se četlo vždy současně, a to v patnácti minutových intervalech. Za jednu hodinu se na každém místě četly dvě ukázky a vyměnily se dvě skupiny diváků, kteří si podle mapky volili místa a čtení, která navštívili.

Současně probíhal doprovodný program v budově žateckého gymnázia, kde probíhalo veřejné čtení ukázek současné literatury pro náctileté. Akci zakončilo scénické čtení v podání Divadelního spolku Opera Žatec před klubem Budík na Hošťálkově náměstí.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video