Studenti volili nanečisto. U žateckých gymnazistů vyhráli Piráti

Hedvika Mašková 2019-05-19 15:00:00

Vzhledem k nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu se na středních školách po celé České republice konaly studentské volby nanečisto. Do celostátní akce se minulé úterý zapojilo rovněž žatecké gymnázium. Stejně jako u většiny českých studentů i u nich vyhrála Česká pirátská strana. Na druhém místě se umístilo recesistické hnutí Ano, vytrollíme europarlament a na třetím strana PRO Zdraví a Sport. ANO, ČSSD, SPD či KDU-ČSL u nich neuspěly.

Organizace studentských voleb na zdejším gymnáziu se ujala studentská rada v čele s předsedkyní Ellou Pohoriljak. Do volební komise pak zasedli zástupci tříd vyššího gymnázia a kvarty. Voleb se účastnili všichni studenti starší patnáct let, v celkovém počtu 110, a volili stejně tak, jak se bude do Evropského parlamentu volit regulérně v příštím týdnu. Vybírali z celkem čtyřiceti kandidujících politických stran, hnutí a koalic.

Více než polovinu hlasů si rozdělila Česká pirátská strana, Ano, vytrollíme europarlament a PRO Zdraví a Sport. Přízeň několika žateckých studentů mají i STAROSTOVÉ, TOP 09, Demokratická strana zelených, ODS a Agrární demokratická strana. Zbytek studentských hlasů si pak v počtu jeden či dva rozdělilo čtrnáct politických stran, hnutí a koalic, mezi něž patřila i Romská demokratická strana, Vědci pro Českou republiku, Národní demokracie – STOP MIGRACI – NECHCEME EURO či Klub angažovaných nestraníků.

Možnost vyzkoušet si volby nanečisto mají studenti díky programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. Vedle žateckého gymnázia se letos do jedenáctého ročníku studentských voleb přihlásilo 254 středních škol a učilišť.

,,Pořádáním Studentských voleb chceme přispět k aktivnímu, zodpovědnému a sebevědomému občanství budoucích prvovoličů. Naším cílem je, aby se studenti středních škol na základě vlastních zkušeností s pořádáním voleb seznámili s principy zastupitelské demokracie a s volebním systémem České republiky. Výsledky Studentských voleb vnímáme jako specifickou výpověď o nejmladší generaci, o jejích názorech a postojích. Myslíme si, že by politiky, médii ani širokou veřejností neměly být přeceňovány, ani přehlíženy,“ píší na svých webových stránkách organizátoři projektu.

Jak volit do europarlamentu?

Oficiální volby do Evropského parlamentu budou probíhat od 23. do 26. května v rámci celé Evropské unie. V České republice budeme své zástupce do europarlamentu volit v pátek 24. května a v sobotu 25. května. Volí se poměrným systémem. V jednotlivých zemích se volby liší tím, jaké množství hlasů je potřeba získat, aby strana dosáhla na mandát. V České republice se volby do europarlamentu podobají sněmovním volbám – strana uspěje tehdy, pokud získá více než pět procent všech hlasů.

Lístky by měli voliči obdržet do svých schránek nejpozději tři dny před začátkem voleb. Každé politické uskupení má vlastní lístek s registračním číslem a jmény kandidátů. Z hlasovacích lístků pak voliči vybírají své kandidáty.

Ve volební místnosti pak dají voliči do obálky jeden vybraný hlasovací lístek strany, které chtějí dát hlas. Na témže lístku může rovněž volič zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u dvou kandidátů uvedených vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost.

Přidělení křesel v europarlamentu je zohledněno podle počtu obyvatel dané země. V případě České republiky jde o 21 europoslanců.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video