Lounští rodáci Jíra a Mirvald vystavují v Roudnici nad Labem

Jarka Cibulková 2019-05-16 13:13:43

Roudnice nad Labem, Louny (tz) Důmyslné pohyblivé strojky a velkoformátové obrazy Václava Jíry, nebo obsáhlý cyklus pestrobarevných krajin Lounska v čele s magickou horou Oblík Vladislava Mirvalda, mohou návštěvníci spatřit v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem od 17. května.

Bývalá barokní jízdárna umístěná v sousedství Lobkowiczkého zámku bude do 14. července prezentovat tvorbu dvou významných lounských rodáků. Galerijní foyer obohatí méně známá krajinářská tvorba významného geometristy a váženého pedagoga Vladislava Mirvalda, která vznikla během jeho častých vycházek do okolí Loun a především řeky Ohře. Hlavní galerijní prostor bude patřit reprezentativní jubilejní výstavě malíře a tvůrce hravých pohyblivých strojků Václava Jíry, který přestaví významný díl své rozsáhlé tvorby – umění inspirované odpadovým materiálem. Kovové součástky přetváří v unikátní pohyblivé sochy, které poutají pozornost diváků svým humorným nadhledem již 50 let. Součástí Jírovy výstavy budou také obrazy strojů či drobné modely soch ve veřejném prostoru.

Na fotce můžete spatřit návrh Jírova vynálezu Oktíbolz I (obráceně psané Zlobítko), které vytvořil v roce 2000. Kovové dílo zdobí od května 2003 dřívejší bazének na Suzdalském náměstí v Lounech +  Vladislav Mirvald, dílo Ohře s Oblíkem (1964), olej na kartonu.

2x foto: archiv autorů 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video