Tento víkend startuje jarní kolo Sbírky potravin, přispět můžete v Lounech, Žatci i Chomutově

Lucie Steklá 2019-05-16 13:55:04

Do potravinové banky můžete přispět v lounském Kauflandu, žateckém Tescu nebo Penny Marketu tuto sobotu. Stejně tak v Klášterci nad Ohří, Kadani i Chomutově.

Jarní termín Sbírky potravin se premiérově uskuteční v sobotu 18. května. Lidé budou moci od 8 do 18 hodin darovat trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží přímo v prodejnách sítí zapojených obchodů nebo nově i prostřednictvím on-line nákupu. Sbírka potravin, která se od letoška bude konat vždy dvakrát ročně, je celorepublikově organizována Českou federací potravinových bank, Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru.

V Lounech můžete do Potravinové sbírky přispět nákupem v Kauflandu (Václava Majera 2898), v Žatci pak v Tescu (Husova 3078) nebo Penny Marketu (Husova 2812). V Chomutově mohou lidé banku podpořit při nákupu v Penny Marketu (Bezručova 5429), v Jirkově v tamním Tescu (Vinařická 2152 ), v kadaňském Lidlu (Kpt. Jaroše 1954) a Penny Marketu (Kpt. Jaroše 1682), v Klášterci budou pracovníci Potravinové banky přijímat do sbírky v Tescu (Chomutovská 210) a Penny Marketu (Osvobozená 695). 

Zodpovědná potravinová banka pro nákupy v okrese Louny a Chomutov je Potravinová banka Džbánsko, která sídlí v Liběšicích. Vznikla jako 14. potravinová banka v České republice. Jejím zakládajícím členem je společnost Džbánsko, o.p.s., která začala provozovat služby potravinové banky od roku 2014 v rámci Potravinové banky v Ústeckém kraji, z.s. v okresech Louny a Most. Potravinová banka Džbánsko je regionální potravinovou bankou pro západní část Ústeckého a Středočeského kraje - okresy Chomutov, Most, Louny, Rakovník a Kladno.

Další obchody, kde můžete do potravinové banky přispět, nebo přispět online, najdete na této mapě. 

„Lidé mohou v jednotlivých prodejnách odevzdat zakoupené trvanlivé potraviny či drogistické zboží dobrovolníkům, které snadno poznají podle zelené zástěry s logem sbírky. Darované zboží se převeze ve spolupráci s firmou Raben do skladů potravinových bank, odkud se následně rozveze potřebným. Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí, kterou pomáhají po celém Česku organizovat tisíce dobrovolníků,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

Darované potraviny a drogistické zboží putují z obchodních řetězců Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry, Penny Market a Tesco prostřednictvím regionálních potravinových bank do charitativních organizací. Jejich cesta je tak krátká a na místo určení se dostanou ve chvíli, kdy jsou potřeba. Pomoc se orientuje zejména na seniory, matky samoživitelky, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované či lidi bez domova a v nouzi a pokrývá všechny kraje a okresy v České republice.

„Jsem opravdu rád, že se od letošního roku bude Sbírka potravin konat dvakrát ročně a že se k myšlence pomoci potřebným opět přihlásilo všech sedm členských obchodních řetězců našeho svazu. Bez jejich zapojení a s využitím všech moderních technologií by se během dosavadních šesti ročníků určitě nepodařilo vybrat celkem 1 625 tun trvanlivých potravin, což odpovídá více než třem milionům porcí jídla,“ sdělil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, a dodal: „Vedle účasti v pravidelných sbírkách potravin věnují řetězce potravinovým bankám zboží průběžně po celý rok, dobrovolně poskytují své logistické kapacity a pomáhají při organizaci i řízení těchto projektů.“

Letos poprvé se do Sbírky potravin zapojily i on-line obchody iTesco a Rohlik.cz, kde mohou zákazníci darovat potraviny a drogerii v termínu od 10. do 24. května. V on-line sbírce lze pod příslušnou částkou věnovat balíček zboží, které klienti potravinových bank upotřebí nejvíce. Jedná se především o konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýži a luštěniny, těstoviny a základní i dětskou drogerii.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video