Chomutovský kalamář vyhlásil vítěze 18. ročníku

Soňa Šímová 2019-05-23 10:12:00

CHOMUTOV (soš) — 25 soutěžících, kteří poslali celkem 35 děl. To byl osmnáctý ročník tradiční literární soutěže pro všechny amatérské spisovatele. Zároveň byl prvním, který se posunul za hranice regionu a dal šanci pisálkům z celé republiky. Porota se shodla, že na množství i kvalitě děl to bylo natolik znatelné, že vybrat ty nejlepší letos opravdu nebylo snadné.

Ve čtvrtek 16. května se v sále chomutovského Domečku ve slavnostní atmosféře sešli porotci (ve složení Renata Šindelářová, Petra Martišková, Helena Čermáková, Soňa Šímová, Ota Schnepp a Libor Řezníček), náměstek primátora Milan Märc a amatérští spisovatelé. Ti si nejprve poslechli poutavé vyprávění spisovatelky Petry Martiškové. „Když člověk hodně čte, tak pak i lépe píše,“ podělila se spisovatelka o jednu z rad. Soutěžící pak měli možnost pokládat otázky a tak se postupně dozvěděli, jestli je jednodušší psát pohádky nebo literaturu pro mládež, zda má Petra Martišková nějaké psací rituály i to, kdy vyjdou její další knihy. Pak už ovšem čas pokročil a v očích soutěžících se objevila lehká nervozita, jak to vlastně všechno dopadlo.

Kategorie 14 – 19 let:

Jak prozradila 18letá studentka kadaňského gymnázia Lucie Bajerová z Podbořan, s posláním svých prací do soutěže váhala rok. A jak se porota shodla, vůbec nemusela. Odnesla si první místo za poezii i prózu a třetí místo za mikropovídku (ta již nebyla věkově ohraničena a zápolila tedy i s o mnoho zkušenějšími amatérskými spisovateli). „Zajímá mě historie a mytologie, mým oblíbeným autorem je třeba Tolkien, ráda si ale přečtu i klasickou literaturu. Píši už od 12 let. V současnosti mám rozepsanou knihu, kterou doufám, že vydám,“ svěřila se po soutěži. Lucie Bajerová je určitě inspirací pro všechny, kdo stejně, jako ona váhají a raději své práce schovávají takříkajíc do šuplíku. První místo za poezii sdílel spolu s Lucií její spolužák Tomáš Hodyc. V próze pak obsadil druhé místo.

Kategorie 20 a více let:

Pro ocenění si z daleké Jihlavy nepřijel, natočil ovšem děkovné video, které mohli všichni na závěr ceremoniálu zhlédnout. Josef Tykal již před pár lety vydal samonákladem knihu Dech Atlantidy. A že 65letého stavaře psaní baví, bylo znát i na jeho zaslaných pracích. První místo si odnesl za poezii i prózu. Na druhém místě se s básní Cesta k peklu umístila operátorka RTG Lucie Melicharová z Chomutova. A třetí místo obsadila nejstarší účastnice soutěže 77letá důchodkyně Jiřina Hofmanová ze Žatce, dříve dětská sestra, která soutěžila s básní Čas utíká. V próze obsadila stříbrnou příčku 32letá Nikola Beljajevová z Chomutova, která je v současné době pečující matkou v domácnosti. Svou povídku s názvem S odvahou štěstí přichází dostála obsahu, o kterém pojednávala. Na třetím místě se umístila 29letá všeobecná sestra v domově pro seniory Nikola Žerebov z Plzně, jejíž povídka Navrácená sestra ze záhrobí nesla duchovní rozměr.

Kategorie mikropovídka:

Tématu Krušné hory se nejlépe zhostila 51letá knihovnice Dagmar Holubcová z Kynšperka nad Ohří. Její počin potěšil a pobavil nejen porotu, ale i ostatní soutěžící, před kterými svou práci bez ostychu přečetla. Druhé místo si odnesla 68letá důchodkyně ze Žatce Irena Hanousková. Ta si zároveň vysloužila i Ocenění poroty za zvláštní literární počin za svůj volný verš.

Výherci si odnesli diplomy, věcné ceny od statutárního města Chomutov a poukázky do knihkupectví. Vítězné práce si můžete přečíst v letních vydání týdeníků Nástup, Žatecké noviny, Lounský Press a Region Podbořanska.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video