Do zchátralého židovského svatostánku chce město investovat přes osm miliónů

Tomáš Skřipský 2019-05-25 08:31:00

JIRKOV (vac, r) — Opravu 172 let staré synagogy v ulici 5. května chystají v Jirkově. Židovská modlitebna sloužila svému účelu jen do třicátých let minulého století. Za druhé světové války byla využívána jako skladiště. Pak v ní byl sklad harampádí a sběrna druhotných surovin. Město zchátralou stavbu koupilo v létě 2016 od soukromého vlastníka a letos ji hodlá začít proměňovat v kulturní centrum. Nejbližší podobná památka leží v Žatci.

Na zpustlé zahradě je beton místo trávníku, na něm zrezlé váhy na šrot a všudypřítomný nepořádek. Přízemí zchátralé budovy má betonový nepůvodní strop, díky kterému vzniklo patro. Takhle to tu nevypadalo a vypadat nebude. „Všechen beton musí pryč, celý prostor uvnitř se znovu otevře a prosvětlí,“ zdůrazňuje Lubomír Polák z odboru majetku města a útvaru investic jirkovské radnice.

Město si nechalo zpracovat projekt, který budovu i její okolí přetvoří na kulturní zařízení. Budou se tu konat výstavy, koncerty, recitály, autorská čtení i další společenské akce. Součástí areálu bude upravená zeleň sloužící k relaxaci a odpočinku návštěvníků. Na zahradě nebudou chybět lavičky, pódium a také socha, na niž radnice využije milión korun, který městu předloni odkázala jedna z obyvatelek.

Na obnovu budovy a areálu město žádá ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci na program regenerace brownfieldu. „Dotace by mohla pokrýt polovinu veškerých nákladů na rekonstrukci,“ poznamenává místostarostka Dana Jurštaková. Celkové náklady jsou odhadnuté na zhruba osm a půl miliónu korun. S přípravnými pracemi by se podle Poláka mohlo začít už letos v říjnu. Hotovo má být příští rok.

Klasicistní synagoga byla dostavěna v roce 1847. Stěny interiéru zdobily ornamentální malby. Jak byla uvnitř vybavena, se už dnes neví. Není také známo, kdy přestala sloužit k modlitbám. Některé prameny uvádějí, že ještě v roce 1938 se v synagoze židé scházeli. Válku přežila bez úhony, přestože se ji za Křišťálové noci pokusili zapálit výrostci. V tom jim tehdy zabránili jirkovští Němci. V následujících letech už ale někdejší židovský svatostánek jen chátral.

Foto: Lubomír Polák z odboru majetku města a útvaru investic jirkovské radnice před synagogou, kterou město letos začne přestavovat na kulturní centrum. Foto: Vladimír VACULA

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video