Slavnosti stepí na Rané

Lucie Steklá 2019-05-23 12:43:44

Raná (lus) Na svazích kopce Raná se minulou sobotu již po osmé slavily Slavnosti stepí. Kulturně rodinná akce pořádaná ve spolupráci obce Raná a Agentury ochrany přírody a krajiny do přírody přilákala stovky návštěvníků. Ti se mohli seznámit s přirozeným životem ve stepní krajině, ke které patří jak kolonie syslů, tak stáda oveček spásajících stepní porost. Připraveno bylo několik doprovodných akcí, pro děti naučná stezka s plněním deseti úkolů, vystoupení sokolníků či ukázka stříhání ovcí či pasení stáda ovcí.

 Počasí tradiční akci přálo, bylo slunečno i větrno, tak si slavnosti nenechali ujít ani paraglidisté, kterých nad Ranou kroužilo několik. A zkouška paraglidingu byla také jedním z úkolů pro děti, kteří si na svahu mohli vyzkoušet malý ruční padák (na snímku), nebo si sednou do postroje opravdového padáku. 

Stepní slavnosti na Rané jsou každým rokem velmi vyhledávanou akcí a ani letos tomu nebylo jinak. Svahy kopce od desáté odpolední ožily stovkami návštěvníků, děti plnily úkoly, které se týkaly přírody. Dozvěděly se něco o životě včel, porozovaly sysly, určovaly typy stromů, kamenů či minerálů. Dozvěděly se také o životě ptáků ve stepích, nebo si vyzkoušely paragliding. Mezi ukázkami byla také modelová letadla, ze kterých se sypaly sladkosti.

Mezi spokojenými návštěvníky nechyběl tentokrát ani hejtman Oldřich Bubeníček s rodinou. Ten akci pravidelně uděluje svou osobní záštitu. „Pasoucí se stáda ke stepím neodmyslitelně patří, proto jsem rád, že se je daří do krajiny navracet a udržovat tak rovnováhu v přírodě, které lehký lidský zásah může prospět. Zde máme jedinečnou příležitost se s pastevectvím seznámit, vidět veškeré aktivity zblízka. Děkuji proto organizátorům za to, že zde vybudovali takovou pěknou tradici, která dokáže každoročně přilákat řadu spokojených návštěvníků,“ řekl hejtman Bubeníček.

Nechyběly ukázky historických řemesel a dobrou náladu udržovala živá hudba. A zájemci o unikátní přírodu a vše, co v ní žije a roste, se mohli zúčastnit důkladné přírodo-vědné exkurze.

Bonitace a stříhání ovcí. V rámci slavností se uskutečnilo několik ukázek pasení stáda ovcí, návštěvníci mohli vidět také stříhání ovcí, jak ruční tak strojní. Zájemci o chov ovcí se mohli zúčastnit bonitace plemenných beranů (na snímku). V závěru slavností bylo pro návštěvníky připraveno vystoupení živého medvěda.

Zkouška paraglidingu je součástí jedno-ho z deseti úkolů, které děti plnily.

Pozorování syslů. Kopec Raná je rájem syslů. Nachází se tam nejpočetnější česká kolonie, ve které žije kolem pěti set jedinců tohoto hlodavce, v posledních letech díky projektu Life + se jejich populace stále zvyšuje. V rámci Slavnosti stepí je mohli návštěvníci pozorovat dalekohledem. Počasí jim odpoledne přálo a syslové na svazích vidět byli. Jistota, že člověk na sysly narazí, je hlavně ráno a v odpoledních hodinách. Syslí hvízdání se z nor ozývá od března do srpna, kdy se tato zhruba dvaceticentimetrová zvířata ukládají ke spánku.

Ptáci stepí. Poslední zastávkou na naučné stezce byla ukázka ptáků, kteří žijí na stepích Rané. K vidění byli jak ptáci vycpaní, tak ti živí. Návštěvníci se dozvěděli více o tom, kteří ve stepích žijí, co je ohrožuje, i jak se jim daří. Foto: 4x Lucie Steklá


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video