Chomutovští prezentují návrhy, jak vylepšit město

Soňa Šímová 2019-06-01 07:31:00

CHOMUTOV (soš) — Druhé veřejné projednávání návrhů participativního rozpočtu se uskutečnilo uplynulý čtvrtek v Chomutovské knihovně. K rukám hodnotící komise, která se projednávání účastní, se zatím dostalo 24 zajímavých projektů.

Na posledním projednávání si mohli přítomní vyslechnout například návrh na výměnu oplocení kolem hřiště u základní školy v Kadaňské ulici. Představený projekt počítá i se třemi automatickými bránami a měl by se vejít do požadovaného maxima 600 tisíc korun. Školy se týká i druhý návrh. A to přístřešek pro zhruba 90 dětí, které do ní dojíždí z okolních obcí a při nevlídném počasí se nemají kde schovat do příjezdu autobusu.

Podruhé se představil projekt opravy pískoviště v ulici Pod Břízami. Děti v této ulici nemají v okolí žádné dostupné hřiště a jejich rodiče by proto rádi opravili stávající pískoviště a přidali oplocení a malé herní prvky. Podruhé podávají návrh také obyvatelé Kostnické ulice, kde by rádi viděli nový chodník. Hned s několika projekty přišel i Martin Kosina. Ten se zaměřil na historii městského divadla, kde se do roku 1968 na střeše nacházely čtyři sochy múz. Ty by pro divadlo rád nechal vyrobit a znovu instalovat. Dalším jeho návrhem byly podzemní kontejnery v ulici Karla Buriana. „Nad tímto řešením město dlouhodobě uvažuje, vytipovali jsme více lokalit, kde by toto řešení bylo vhodné, ovšem často narazíme na problémy jako jsou například sítě. Navíc je to finančně velmi náročné,“ okomentovala návrh koordinátorka participativního rozpočtu Tereza Rödlingová. Dalším projektem Martina Kosiny bylo zvelebení podchodu pod kruhovým objezdem v centru města či přístřešek na zastávce u bývalé pošty v Palackého ulici.

Poutavou přednášku o astronomii a jejím využití nejen v běžném životě si připravil Jaroslav Landa z Astronomické společnosti Chomutov. Zmínil dosavadní úspěchy nejen chomutovských astronomů, ale také vysokou prestiž ČR v astronomických oborech. Do participativního rozpočtu přihlásil projekt malé hvězdárny, který ovšem narazil na územní plán města.

Foto: Martin Kosina při prezentaci projektu podzemního kontejnerového stání v ulici Karla Buriana. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ 

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video