Cyklotour Na kole dětem s Josefem Zimovčákem projede Kláštercem, Kadaní, Žatcem i Postoloprty

Lucie Steklá 2019-05-29 13:04:00

Žatec, Postoloprty (lus) Cyklistický charitativní projekt, kdy za jedenáct dní projedou účastníci pelotonu velkou částí České republiky na kolech, cestou budou vybírat peníze na onkologicky nemocné děti, zavítá v pátek 31. května také do Žatce a Postoloprt. V čele pelotonu pojede tradičně Josef Zimovčák na vysokém kole. Letos se jede jubilejní desátý ročník.

Akce Na kole dětem, veřejná cyklotour, startuje ve středu 29. května v Aši. Odtud se peloton vydá do Chebu, Kynšperku nad Ohří a Sokolova. První etapa ve čtvrtek 30. května,  cestou přes Klášterec nad Ohří a Kadaň, dorazí do Žatce, odkud následující den ráno vyrazí cyklisté na druhou etapu. Ta povede ze Žatce do Postoloprt, kde má také svoji zastávku. „Věříme, že obyvatelé našeho město akci podpoří ve velkém počtu. Když už nemůžete přímo peloton doprovodit na svém kole, přijďte si alespoň zakoupit nějaký propagační materiál, tričko, ponožky, náramek, reflexní pásek. Svou koupí podpoříte dobrou věc,“ vzkázalo vedení postoloprtské radnice občanům.

Cyklotour se může zúčastnit opravdu každý, kdo bude dodržovat pravidla, stačí se kdekoliv během trasy připojit do pelotonu, třeba v Žatci nebo Postoloprtech, a pokračovat s ním v cestě dokud se Vám chce a budete stačit. „Máme-li zajistit bezpečnost účastníků, tak je třeba, aby účastníci dodržovali jasná pravidla. Dvě nejzákladnější jsou: všichni účastníci cyklotour budou mít na hlavě homologovanou cyklistickou helmu, jezdí se zásadně po pravé straně vozovky a maximálně ve dvojicích!,“ upozorňují pořadatelé. Druhá etapa pokračuje přes Libochovice do Mšených Lázní a končí v Zichovci. Další etapy míří do Prahy, Velini, Jeseníku, Ostravy, Kroměříže, Mikulčic, Šlapanic, cílem je v sobotu 8. června Znojmo. Peloton celkem z jednoho konce republik na druhý ujede během jedenácti dnů 1 288 kilometrů. Více o akci najdete na webu nakoledetem.cz. Sledovat jízdu můžete na odkazu https://www.webdispecink.cz/world/world.php?lastpositioncaridmini=213075&jmeno=nakoledetem&heslo=&idkod=mestorudna nebo v mobilní aplikaci. 

Základní škola v Postoloprtech se akce zúčastní. "Chceme být součástí cyklistického charitativního projektu, kdy se za 11 dní projede velká část České republiky na kolech. Při této akci se vybírají peníze na onkologicky nemocné děti, včele pelotonu pojeden Josef Zimovčák na vysokém kole. Začátek akce je na Mírovém náměstí (9 hodin), odkud vyrazí přes šedesát dětí společně s učiteli a zaměstnanci ZŠ Postoloprty (Monika Schubertová, Markéta Polcarová, Kateřina Pfertnerová, Dagmar a Maky Douchová , Bedřich Fryč, Lenka Fritschova, Pavel Panovský) na dvacetikilometrovou trasu. PŘIDEJTE SE K NÁM A PODPOŘTE S NÁMI DOBROU VĚC :)!," vzkázaly učitelky ze školy. 

Vedoucím jezdcem pelotonu je Josef Zimovčák. Na začátku 90. let se svezl na historickém vysokém kole, a to mu změnilo (alespoň částečně) život. A protože všechno, co dělá, dělá naplno, stal se v průběhu let nejznámějším jezdcem na tomto stroji. Začal se spolupracovníky vyrábět repliky historických kol, ale hlavě - začal lámat rekordy a naplňovat zdánlivě nesplnitelné cíle.

V roce 2010 založil Cyklotour Na kole dětem. Zimovčák prostě nemůže vysoké kolo odložit. Vlastně může – když opravdu musí. V roce 2006 těsně před cílem zastavil a skončil, když se dozvěděl, že se jeden z jeho doprovodných vozů stal účastníkem dopravní nehody, při níž zahynul motocyklista. Za tento krok byl oceněn českou cenou Fair Play.

Jezdí pro radost svoji i přátel, kteří ho doprovázejí, těch, kteří se třeba jen na kousek přidají, i těch, kdo ho jen sledují, nebo kolem nichž projede. V roce 2010 založil nadační fond a poprvé uskutečnil jízdu Na kole dětem-Na bicykli deťom, aby podpořil léčbu onkologicky nemocných dětí. Jednou je nikdy, dvakrát je zvyk, říká české rčení. Aby se z pomoci stal zvyk, zorganizoval akci v červnu 2011 podruhé, nevynechal ani v letech dalších.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video