Poskytnout první pomoc umí nejlépe školáci z Černčic a Kryr, postupují do krajského kola

Lucie Steklá 2019-05-29 12:23:52

Louny (lus) O postup do krajského kola Mladého zdravotníka soutěžili žáci základních škol okresu Louny minulou středu v lounských Masarykových sadech. Na okresní kolo, které pořádal Oblastní spolek Českého červeného kříže (OS ČČK) v Lounech, se sjeli žáci z jedenácti základních škol okresu, některé školy měly zastoupení více týmů. Do krajského kola se probojovali zástupci černčické a kryrské základní školy.

Mladého zdravotníka absolvovalo pětadevadesát dětí. Pětičlenných družstev prvního stupně bylo v letošním ročníku osm, pěti-členných družstev žáků druhého stupně bylo jedenáct. „Žáci obou stupňů museli prokázat znalosti a zručnost v obvazové technice a transportu poraněných. Pro menší školáky bylo připraveno pět stanovišť, pro starší stanovišť sedm,“ uvedla k soutěži Lenka Vacková ředitelka OS ČČK Louny.

Školáci prvních až pátých tříd museli ošetřit následující zranění: při uštknutí hadem, zástava dechu a oběhu po pádu ze stromu, krvácení z ucha, velká plošná odřenina, řezná rána na levém předloktí s tepenným krvácením. Žáci šestých a devátých tříd na sedmi stanovištích ošetřovali shodně s prvním stupněm uštknutí hadem, krvácení z ucha, velkou plošnou odřeninu, řeznou ránu na levém předloktí s tepenným krvácením, zástavu dechu a oběhu - tentokrát po pádu ze zídky. Navíc je čekalo ošetření tržné rány na čele a popálenina druhé stupně na pravém předloktí.

„Roli figurantů při letošním ročníku výborně zvládli žáci ze Základní školy Kpt. Jaroše Louny. Hlavním rozhodčím soutěže byl lékař Miroslav Urban, který nad celou soutěží opět dohlížel. Vítězové obou kategorií postupují do krajského kola, které se koná 28. května v Jablonci nad Jizerou - Končinách,“ dodala L. Vacková.

Vítězství za první stupeň míří ke školákům do Černčic, druzí se umístili žáci ZŠ Jižní Žatec, třetí školáci z Lenešic. Ostatní účastníci se umístili na čtvrtém až osmém mí-stě v následujícím pořadí: Lubenec, Peruc, Peruc, P. Bezruče Žatec, Lipenec.

Ve starší kategorii nejvíce bodů za ošetření zranění získali školáci - zdravotníci ze ZŠ Kryry. Druzí se umístili školáci z Lipence, třetí ze ZŠ Husova Podbořany. Na čtvrtém až jedenáctém místě se umístily týmy škol: Lubenec, Gymnázium Podbořany, P. Bezruče Žatec, Kryry, Husova Podbořany, Lenešice, Gymnázium Podbořany a Školní Louny.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video