Bude mít Chomutov hvězdárnu? Realizace projektu je ve hvězdách

Soňa Šímová 2019-06-01 12:27:00

CHOMUTOV (soš) — Dlouhou cestu má za sebou Astronomická společnost Chomutov. Ta kromě zajímavých přednášek pro veřejnost pořádá také kroužek pro děti, účastní se mezinárodních soutěží a projektů a pomáhá tak šířit povědomí o oborech, ve kterých patříme mezi celosvětovou špičku. Aby se mohla společnost posunout, chybí jí v Chomutově hvězdárna. Jakou by mohla mít podobu, představil Jaroslav Landa v rámci participativního rozpočtu minulý týden v knihovně.

Podnět na vybudování malé hvězdárny v Chomutově vzešel z řad veřejnosti. Na louce u bývalého kina Oko v chomutovské Lipské ulici se už několik let scházejí děti i dospělí, aby pozorovali zajímavé úkazy ve vesmíru. K tomu si vždy vyslechnou poutavé vyprávění místních astronomů. Ovšem potřebné zázemí zde chybí. Členové Astronomické společnosti Chomutov proto vytvořili projekt malé hvězdárny F. J. Gerstnera, který počítá s oplocením pozemku o rozloze 15 krát 30 metrů, instalací kancelářské buňky na uschování dalekohledů a dalších potřebných věcí, meteorologické stanice, bolidové kamery, antény radioastronomie a několika laviček. Buňka by zároveň sloužila jako promítací plocha. Cílem je větší pohodlí a hlavně popularizace nejen astronomie, ale i dalších technických a přírodovědných oborů. Projekt bohužel dle vyjádření narazil na územní plán, který v lokalitě počítá s další výstavbou. Ovšem dle vyjádření komise participativního rozpočtu se pokusí najít jiné vhodné místo.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video