Šestipatrová věž – to by mohla být nová budova pro ZUŠ

Alla Želinská 2019-06-04 10:15:00

Podbořany - Věž se šesti patry, učebnami a koncertním sálem – tak má vypadat nová budova Základní umělecké školy v Podbořanech. Vyrůst má hned za současnou budovou školy. O záměru město ještě definitivně nerozhodlo, zatím se o něm vede veřejná diskuze. Na představení plánů, co dál dělat se „zuškou“, se v pondělí 20. května přišlo podívat do společenského sálu radnice asi padesát lidí.

Současná budova ZUŠ má kapacitu 230 žáků a potřebám města už zdaleka nestačí. Zájem rodin, které by chtěly zapsat své děti k uměleckému vzdělávání, je totiž mnohem vyšší. „Potřebovali bychom najít místo s kapacitou až pro pět set žáků. To by odpovídalo zájmu rodičů nejen z Podbořan, ale i z okolních obcí, kteří by k nám chtěli posílat děti. Zájem se stále zvyšuje, je to dáno možná i tím, že mnoho mladých rodin přišlo sem do okolí a postavily si rodinné domky,“ vysvětlil ředitel ZUŠ Martin Říhovský.

Starosta Podbořan Radek Reindl připomněl, že město velmi podporuje myšlenku rozšíření základní umělecké školy. Současně však ve městě teď není žádná jiná budova, kterou by ZUŠ mohla využívat. Vedení města se tedy přiklání k plánu postavit pro školu úplně nové prostory. Nová budova by byla propojena s tou současnou spojovacím krčkem. „Je to nejlepší a nejpraktičtější řešení, chceme mimo jiné i to, aby žáci byli soustředění v jedné škole a nepřebíhali nám po městě z jedné třídy do druhé,“ sdělil starosta. Stavba nové budovy by stála přibližně 20 milionů korun. „Tato částka je ve finančních možnostech města – i díky dobrému hospodaření v minulých letech,“ dodal starosta.

Město o záměru teprve bude rozhodovat, ale na světě už je architektonická studie nové podoby školy s přistavěnou budovou. Vypracoval ji renomovaný architekt Petr Hájek, který se podílel na mnoha dalších zajímavých projektech v ČR. Na pondělní debatě se zájemci na podbořanské radnici byl také přítomen. Pro ZUŠ navrhl novou budovu ve tvaru věže se šesti patry, učebnami, koncertním a přednáškovým sálem s možností změn aktuálních akustických podmínek i veřejnými prostory v přízemí. „Hledání talentovaných dětí a jejich rozvoj je třeba neustále podporovat a pečovat o ně, jsem rád, že nás město Podbořany s touto myšlenkou oslovilo,“ uvedl Petr Hájek.

Zastupitelstvo města bude o plánech dalšího rozvoje ZUŠ rozhodovat pravděpodobně už na příští schůzi 19. června. I tam budou mít prostor k vyjádření místní občané, a to zejména ti, kteří bydlí v okolí ZUŠ a nová stavba se tak stane jakousi jejich realitou všedního dne. Zatím velká část z oslovených námi lidí o záměru ani neví a nebo ví jen z doslechu. Na pondělním setkání zazněl i zamítavý pohled na „monstrózní bílou věž“, která by kontrastovala s historickou budovou ZUŠ. Zastupitel Ivo Švarc např. poukazoval na to, že se neví, jaké by byly provozní náklady budoucí nové ZUŠ, což je podle něj podstatné.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video