Taktické cvičení: Srážka ultralightu s dopravním letadlem

Hedvika Mašková 2019-06-11 14:00:00

To v našem městě ještě nebylo. V areálu letiště Macerka proběhlo minulé pondělí v rámci integrovaného záchranného systému taktické cvičení, jehož námětem byla srážka nouzově přistávajícího malého dopravního letadla s ultralightem. Mezi částmi trupu se nalézalo přes padesát osob s různými stupni zranění.

,,Cílem cvičení bylo ověření rozhodovacích schopností velitele zásahu a vedoucích pracovníků složek integrovaného záchranného systému (IZS) při společném řízení sil a prostředků, jejich vzájemná výpomoc a komunikace při zdolávání mimořádných událostí druhu leteckých nehod. Taktické cvičení souběžně ověřilo odborné znalosti v problematice spolupráce mezi složkami IZS s ohledem na druh mimořádné události, třídění raněných metodou START a jejich následný transport na stanoviště pro shromáždění a třídění raněných k odvozu zdravotnických záchranných služeb do zdravotnických zařízení, poskytování první pomoci na místě před transportem raněných, zřízení štábu velitele zásahu a jeho činnost, organizaci spojení mezi složkami IZS. Obsahem taktického cvičení bylo mimo jiné i policejní pátrání v terénu, kde by se mohli nacházet cestující z letadla, a také bezpečnostní opatření zaměřené na omezení pohybu osob v místě havárie a na regulaci dopravy ze strany policistů,“ vysvětlil Petr Kubiska z HZS územního odboru Žatec z úseku zjišťování příčin vzniku požárů.

Cvičení se zúčastnily jednotky Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje ze stanic Žatec, Louny, Podbořany, Bítozeves a Chomutov. Dobrovolné jednotky z Žatce, Libočan, Tuchořic, Podbořan a Lubence. Dále šest posádek Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, dvě posádky ZDS – Zdravotní dopravní služby. Součástí cvičení byla i součinnost s Nemocnicí Žatec, která se do taktického cvičení takového rozsahu zapojila poprvé v historii. Nemocnice po výzvě zdravotnických záchranných služeb aktivovala ,,Traumatologický plán“. Zdravotníci byli připraveni na příjezd raněných. Celkem bylo ošetřeno 24 postižených osob s různými typy poranění, např.: popáleniny, otevřené zlomeniny, šokové stavy a jiné. Do cvičení se zapojily desítky policistů z organizačních článků a útvarů Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, Zdravotnická záchranná služba a Městská policie Žatec.

Během pondělního dopoledne se po Žatci pohybovalo větší množství vozidel složek IZS, což bylo pro některé obyvatele matoucí. Museli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu městem a v okolí nemocnice. Během cvičení byla rovněž uzavřena ulice Čeradická od křížení s Plzeňskou ulicí u čerpací stanice až po obec Čeradice.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video