V Lounech se otevřou mikrojesle pro nejmenší

Lucie Steklá 2019-06-12 10:34:16

Díky dotovanému programu budou zdarma, maminky tam mohou umístit již půlroční miminka.

Louny (lus, ver) Po Žatci se dočkají také maminky v Lounech. Od září ve městě mají začít fungovat mikrojesle pro děti již od půl roku věku. V sousedním městě služba funguje od ledna roku 2017. Žatecké i lounské maminky budou moci nabízenou službu díky dotacím a podpoře ministerstva práce využívat minimálně do roku 2022.  

Projekt mikrojeslí začne pro rodiče nejmenších dětí z Loun a okolí fungovat od nového školního roku. „Mikrojesle představují veřejnou službu péče o děti, která nabízí profesionální péči o děti ve věku od šesti měsíců do dosažení čtvrtého roku věku. Díky dotacím z Evropského sociálního fondu a podpoře Ministerstva práce a sociálních věcí jsou veškeré služby péče o dítě zcela zdarma,“ vedla Veronika Štábová ze Vzdělávacího centra Podkrušnohoří, které bude pro-voz jeslí zajišťuje.

V lounských mikrojeslích s názvem Louňáček (v Žatci se jmenují Chmeláček, pozn. redakce) se bude poskytovat pravidelná péče o děti v malém kolektivu. „Maximální kapacita čtyř dětí v daný moment umožňuje poskytovat individuální výchovnou péči o svěřené děti se zaměřením na rozvoj schopností a návyků s ohledem na věk dítěte. Každodenní péče o nejmenší s devítihodinovým provozem, pět dní v týdnu, je obstarávána profesionálními pečujícími osobami s odpovídajícím vzděláním a se vstřícným postojem k individuálním potřebám rodičů,“ přiblížila provoz jeslí V. Štábová. Podle jejích slov rozsah umístění dítěte záleží čistě na dohodě mezi rodičem a poskytovatelem služby, kterým je Vzdělávací centrum Podkrušnohoří. Přednostně však budou brány děti na celodenní hlídání, aby se jejich rodičům umožnil co nejsnazší návrat na trh práce.

„Mikrojesle Louňáček zaručí kvalitní péči a zároveň finanční dostupnost pro všechny rodiče, kteří potřebují zajistit péči o nejmenší děti a splní požadovaná kritéria. Veškeré aktivity projektu jsou totiž zcela bezplatné. Rodiče budou muset zajistit pouze stravu pro své dítko,“ řekla manažerka projektu Eva Kapicová ze Vzdělávacího centra Podkrušnohoří. Maminky, které by službu jeslí chtěly využít, mohou centrum kontaktovat již nyní.

Umístit do jeslí dítě v tak útlém věku mohou využít zvláště maminky, které dále chodí do zaměstnání nebo podnikají, nezaměstnaní a aktivně si práci hledají či studují. „Tito rodiče mají problémy se zajištěním péče o nejmenší děti. Rodiče se tak, díky umístění svého dítěte, do mikrojeslí Louňáček, mohou s klidným vědomím, že je o něj postaráno, věnovat svým pracovním povinnostem,“ dodala E. Kapicová.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video