Senioři usedli do školních lavic

Alla Želinská 2019-06-12 11:07:00

V rámci diplomové práce vznikl krásný mezigenerační projekt.

Co bude, až vyrostu? Tak znělo téma setkání v kryrské škole žáků 5. třídy s klienty vrouteckého Domova pro seniory. Zajímavý mezigenerační dialog zorganizovala v rámci výzkumu ke své diplomové práci Nikola Kudrnáčová z Kryr, která studuje učitelství pro 1. stupeň. Téma její diplomky zní „Setkávání se seniory jako příležitost k učení dětí mladšího školního věku“. 

Setkání školáků se seniory v pondělí 20. května bylo prvním ze dvou naplánovaných. A vydařilo se.

„Děti byly nadšené, jedná žákyně dokonce napekla pohoštění. Všichni si pečlivě připravili téma "Co bude, až vyrostu", vyprávěli babičkám a dědečkům, jak si představují svůj život. Senioři byli úžasní, na oplátku dětem řekli své plány z dětství a jakým směrem se jejich život vydal. Na závěr přidali skvělé rady do života, aby byl spokojený. Navzájem si děti i senioři darovali krásně ručně vyrobené dárečky,“ má radost ze setkání Nikola. Maminka dvou dětí nyní studuje v kombinované formě na pedagogické fakultě Karlovy univerzity, před mateřskou dovolenou pracovala jako učitelka ve škole v Krásném Dvoře. Angažuje se také ve volnočasovém centru Bertik v Kryrech a s dětmi pracuje už skoro 13 let. Dříve v zájmových aktivitách, teď spíše ve školství.

„Toto téma i doplňující aktivitu jsem si vybrala, protože je to neuvěřitelně obohacující a v interakci mezi různými generacemi dochází přirozeně a nenásilně k předávání zkušeností. Pro děti i pro seniory to moc znamená. Děti se mimo jiné učí globální odpovědnosti a senioři jsou rádi, že patří do společnosti a jsou vítáni. Ráda bych, aby se tyto aktivity rozvíjely i nadále a jsem ráda, že se sejdeme znovu 30. května, tentokrát v prostorách Domova pro seniory Vroutek. Tímto děkuji celé 5.A, paní učitelce Evě Legátové, paní ředitelce ZŠ Kryry Haně Lehnerové, zúčastněným seniorům a personálu DPS Vroutek a paní ředitelce domova Markétě Sosnové za neobyčejnou ochotu a nadšení pro spolupráci,“ dodala N. Kudrnáčová.  

Spokojenost je vzájemná. „Akce se nám hrozně líbila. Můžu mluvit za klienty i naši pracovnici volnočasových aktivit. Bylo velmi pěkné a zajímavé sledovat, jak si dvě generace tolik vzdálené vyměňují zkušenosti a názory. Věřím, že akce byla přínosná pro všechny zúčastněné. Již nyní se těšíme na další setkání,“ uvedla ředitelka domova pro seniory Markéta Sosnová, která seniory, čtyři ženy a dva muže, také doprovázela. Rovněž páťáci se na další setkání těší. „Dokonce se mně ptali, jestli budou zas ti samí senioři, jak byli ze seznámení nadšení,“ usmívá se organizátorka. A jak se podařilo prolomit ledy? „Lehkou seznamovací aktivitou na téma ´co máme společného´. Potom všichni spolu skládali z obyčejného papíru most (mezigenerační most) a nakonec přišly na řadu proslovy. Vždy byli ve skupince tři děti a jeden senior,“ prozradila budoucí diplomovaná pedagožka.

Ve čtvrtek je čekalo druhé setkání – teď hostiteli byli senioři. Všichni úžasné osobnosti s životními zkušenostmi a moudry. Byla to vlastně jejich první akce s většími dětmi. Společně si opékali buřty a děti zahrály divadelní představení. Poté si mladí hosté prohlédli prostory domova.

                                 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video