Pacient zemře v nemocnici. Jak je to s vydáním cenností pozůstalým?

Hedvika Mašková 2019-06-13 14:00:00

Každý z nás se v životě někdy setká s úmrtím blízké osoby. Když tato smutná chvíle přijde, nemůžeme pouze truchlit, ale je třeba se věnovat i věcem naprosto přízemním jako je řešení pozůstalosti. Stejně tak činí v současné době i jedna z našich čtenářek, kterou překvapil systém ve vydávání cenností zemřelých osob pozůstalým v Nemocnici Žatec.

Pokud pacient skoná v nemocnici a má u sebe cennosti a další osobní věci (peníze, klíče, šperky, mobilní telefon,…), jsou tyto věci personálem na oddělení sepsány a odevzdány do pokladny nemocnice a pozůstalí o ně mohou zažádat až po skončení dědického řízení. To však může podle naší čtenářky trvat i několik let. Zajímalo by ji, jestli je toto nařízení předpisem ministerstva nebo jen naší nemocnice. Po odpovědi jsme pátrali u vedení Nemocnice Žatec ředitele Jindřicha Zetka a manažerky kvality Jany Olšanové.

,,Nemocnice nyní postupuje v přesně v souladu s platnou legislativou, která jasně upravuje postup v dědickém řízení,“ vysvětlil Jindřich Zetek a manažerka kvality Jana Olšanová ho doplnila: ,,Nemocnice Žatec má režim vydávání pozůstalosti po pacientech nastaven stejně, jako většina poskytovatelů zdravotních služeb v České republice, zavedené postupy vycházejí z Občanského zákoníku, zákona č. 89/2012 Sb., kdy se dle §1011 říká, že vše, co někomu patří, všechny jeho věci hmotné i nehmotné, je jeho vlastnictvím. Podle § 1670 platí, že nabytí dědictví potvrzuje soud. Soud potvrdí nabytí dědictví osobě, jejíž dědické právo bylo prokázáno.

Chápu, že takovýto předpis může způsobit pozůstalým komplikace, ale nemocnice není oprávněna vydat pozůstalost bez rozhodnutí soudu.

Pokud některý účastník dědického řízení potřebuje některou z uložených věcí v depozitu Nemocnice Žatec před skončením dědického řízení (např. klíče), je třeba se obrátit na příslušný soud nebo na příslušnou notářskou kancelář, která dědické řízení vyřizuje.

Na základě předběžného rozhodnutí je pak možné uvedenou věc v Nemocnici Žatec v kanceláři depozita vyzvednout ještě před skončením dědického řízení.“

Cennostmi zesnulého se myslí finanční hotovost tuzemská i zahraniční, důchod pokud byl zaslán na depozitní účet, klíče a dále vkladní knížky, šperky, drahé kovy, hodinky, cenné papíry, bankovní karty, mobilní telefon, televize, rádio, dokumenty a další.

Pozůstalosti je během probíhajícího dědického řízení uložena v depozitu nemocnice.

Věci osobní potřeby a také oblečení zemřelého pacienta jsou předána pozůstalým po předložení občanského průkazů, kterým dosvědčí, že se jedná o osoby příbuzné či blízké. V případě, že nedojde k vyzvednutí osobních věcí po zemřelém ve lhůtě jednoho měsíce od úmrtí pacienta, jsou předměty běžné denní potřeby předány k likvidaci.

Pokud i vás trápí něco v našem městě nebo máte tip na článek, napište nám na email fajkusova@ohremedia.cz nebo volejte na telefonní číslo 605 885 460.

Foto: facebook Transfuzní odběrové centrum Nemocnice Žatec

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video