Archeologové odhalili, že naši předci byli zdatní stavitelé

Dana Studničková 2011-05-27 00:00:00

Lenešice – Při odhalení pro následné zpevňování základů kostela sv. Šimona a Judy v Lenešicích byl na jižní straně kostela nalezen původní románský vstup do kostela. Dochovaný je vstupní práh. Podle způsobu opracování jej lze datovat na konec románského období či rannou gotiku. Jedná se o další fakt upřesňující dobu výstavby kostela do roku 1262. Dále byla nalezena trnož obíhající kostel a pokračující ve zdivu kostela. Tento nález by mohl pomoci objasnit původní podobu kostela. Před vchodem jsou vidět i zbytky vstupní místnosti do kostela. Při průzkumných pracích byly nalezeny lidské ostatky, které budou po skončení záchrany kostela uloženy za přítomnosti duchovního zpátky do země.

V pátek 20.5. byli celý den u kostela přítomni archeolog a Zdeněk Polaček z Lenešického okrašlovacího spolku a zodpovídali dotazy novinářů i dalších zájemců. Z. Plaček zve na akci Noc kostelů. Během koncertu Kvítku od 20 hodin vystoupí s krátkou přednáškou i archeolog Martin Volf na téma „Kostel v životě středověkého venkova“.
Ten před novináři chválil původní stavitele kostela, kteří ho velmi důkladně založili na místě s vysokou spodní vodou. Obrovské opukové kvádry začali pokládat až na připravené lože z čedičových valounů. Kostelu ublížily až barokní přestavby, které nerespektovaly nosnost stěn.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video