Hudební svátek pro žáky ZŠ Petra Bezruče

Hedvika Mašková 2019-06-15 14:00:00

Žáci zažívají poslední měsíc školního roku, který se nese nejen v duchu závěrečných testů a zkoušení, ale také mnoha akcí a výletů. Žáci prvního stupně Základní školy Petra Bezruče v Žatci celý letošní rok, s velkým elánem a radostí, poznávali a zpívali písně nejrůznějších žánrů. Jelikož probíhaly oslavy 100 let od založení republiky, poznávali také skladby významných hudebních skladatelů. Odměnou za jejich celoroční práci byl pro ně koncert profesionálních muzikantů z Prahy.

V úterý 28. května proběhl ve škole koncert dechového tria ACCORDO v obsazení vedoucího a organizátora Miroslava Blahovce hrajícího na klarinet, flétnisty Zdeňka Sekaniny a Svatopluka Šťastného ve hře na fagot. Jméno Svatopluka Šťastného je v našem městě a okolí známé, neboť otec tohoto muzikanta, bývalý ředitel Základní školy Měcholupy, byl bubeníkem všemi známé skupiny Žatečanka.

Pro žatecké žáky si hudební trio připravilo hned dva koncerty. První byl určený těm nejmenším – žáčkům prvních a druhých tříd – a byl o hudebních nástrojích. Druhý koncert navštívili starší žáci a byl o tom, co hudba dokáže, s připomenutím jubilejního výročí naší republiky. Muzikanti dětem zábavnou a rovněž vlasteneckou formou předvedli, jak je hudba mocná čarodějka. Žáci s nimi poznávali písničky ze známých českých pohádek, poslechli si Smetanovu Vltavu a zazpívali si státní hymnu. Ještě před tím se však dozvěděli, jak se při hraní jednoho z našich státních symbolů měli lidé chovat. Všichni žáci tudíž museli při zpěvu a poslechu stát a hoši museli, pokud měli, sundat pokrývku hlavy. Žáci rovněž zjistili, že se dá hudbou i malovat.

Koncert dechového tria žáky skutečně nadchl a muzikanty odměnili hlasitým potleskem a zvoláním ,,bravo“, což je, jak se během poslechu dozvěděli, jediné slůvko, které může být během koncertu vysloveno, a navíc mu rozumějí všude na světě. Hudebníci pak rovněž vysekli poklonu žákům, kteří byli prý tím nejukázněnějším publikem, s nímž se kdy setkali.

,,Žáci prvního stupně naší školy se během roku dozvěděli něco ze života B. Smetany, A. Dvořáka, Jakuba J. Ryby, F. Škroupa, W. A. Mozarta a dalších hudebníků. S tím je spojená i teorie a pro radost i soutěživost – hudební kvízy. Je až dojemné, když naši prvňáčci a drzáčci při prvních tónech Smetanovy Vltavy mají ruku nahoře a vědí, že skladba pochází ze symfonické básně Má vlast a bublání tónů jim připomíná horský potůček. Každá třída má některou skladbu raději, než ty druhé. Tu pak vyžadují slyšet častěji a chtějí vědět i více o hudebním skladateli,“ vysvětlily učitelky ze Základní školy Petra Bezruče v Žatci a doplnily: ,,Naši žáci, kteří mají hlubší zájem o hudební výchovu, chodí ještě zpívat a hrát na hudební nástroje do základní umělecké školy a daří se jim. Vídáme je na koncertech i třídních přehrávkách. Jsou šikovní. Musíme se zmínit o žáku páté třídy Stáňovi Kadlecovi, který ve hře na elektronické klávesy postoupil z krajského kola do celostátního, a to je obrovský úspěch.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video