Devět lidí pašovalo drogy do věznice v Novém Sedle

Lucie Steklá 2019-06-13 15:43:00

Lounsko (lus) Ke konci spěje vyšetřování případu pašování drog do Věznice Nové Sedlo. Síť distributorů pervitinu odkryli policisté ve spolupráci s vězeňskou službou. Droga do věznice putovala prostřednictvím odsouzených, kteří ji přinášeli z pracoviště na Chomutovsku. Obviněných je v případu devět, kterým hrozí tresty v rozmezí dvou až deseti let odnětí svobody. Krycí akce dostala název KIVO.

V červenci chtějí policisté podat návrhy na obžaloby. Obvinění jsou ve věku 24 až 45 let. Podařilo se také zjistit zdroj pervitinu dodávaného do věznice, jímž byla jedno z obviněných žen. Ty v případu figurují čtyři, pět je obviněných mužů.

Případů nedovolené distribuce drog a omamných látek do věznice řešili policisté v posledních letech několik. Tento je ale výjimečný. „Výjimečný je tím, že je v něm devět obviněných, kteří pracovali jako organizovaná skupina,“ vysvětlila policejní komisařka Renata Kassalová s tím, že za rozkrytím sítě stojí všímavá práce dozorců. Policie na případu pracovala od listopadu loňského roku, kdy získali prvotní informace. „Vězeňská služba získala první poznatky na konci listopadu 2018 a spolupráce s Policií České republiky začala od ledna letošního roku. Taktovku do rukou převzali kriminalisté a jejich intenzivní práce spočívala nejen v obstarávání důkazních prostředků, které vedly ke zdárnému konci. Do konce března 2019 obvinili z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy 9 osob. Soud by obviněné mohl potrestat přísněji, jelikož podle zjištěných informací jednali jako organizovaná skupina. Výměra trestu činí 2 až 10 let,“ dodala R. Kassalová.

Prvotní informací bylo, že se na distribuci drog podílejí čtyři osoby - dva odsouzení a dvě ženy, civilní osoby zvenčí. Jedna z nich byla zaměstnána na stejném pracovišti na Chomutovsku jako odsouzení. „Díky intenzivní práci policejní operativy a vězeňské služby se povedlo ustanovit další osoby, které se na této trestné činnosti podílely, včetně hlavního organizátora,“ vysvětlila R. Kassalová. Souběžně s vyšetřováním případu se přímo ve věznici podařilo zadržet zásilku pervitinu, který předala žena odsouzenému při návštěvě. Bylo ho necelého půl gramu. Odsouzený, který ho obdržel, ho dobrovolně vydal. Spolupracovala také žena, která pervitin do věznice donesla, která se k tomu doznala.

Policisté postupně odhalovali další podezřelé. Došlo také ke spojení dvou spolu těchto dvou případů. „Ukázalo se, případ, při němž žena předala při návštěvě muži pervitin, souvisí s případem KIVO,“ podotkla Kassalová. Vyšetřovatelé prověřovali celkem čtrnáct lidí. Obvinili jich nakonec devět, pět vězňů z Nového Sedla a čtyři ženy civilistky. Obvinění jsou ve věku od 24 do 45 let, přičemž hlavním organizátor je ze skupiny nejstarší. Role nejmladšího obviněného v případu byla sice nejmenší, ale ne nevýznamná. Během vyšetřování případu také vzniklo riziko ovlivnění spoluobviněných. „Zmíněný odsouzený muž byl už převezen do jiné věznice a omezen v kontaktu s okolím. Důvodem bylo, aby případně neovlivňoval spoluobviněné. Podobné trestné činnosti se navíc dopustil už v jiné věznici. Přes blízkou osobu si objednal drogy. Vězeňská služba to odhalila,“ vysvětlila policejní komisařka.

S policí během vyšetřování částečně spolupracovala jedna z žen. Většina z obviněných odsouzených ale v případu odmítla vypovídat.

Na snímcích jsou způsoby, jakými vězni drogy do prostor věznice pašují. 

Toto je zhruba půl gramová dávka zajištěná v Novém Sedle.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video