Školní orchestry to rozjely v letním kině

Iveta Drlíková 2019-06-15 15:22:00

Poslední květnovou středu proběhl v žateckém letním amfiteátru 1. ročník soutěžní přehlídky orchestrů základních uměleckých škol „Jazz fest Competition 2019“. Po loňském zkušebním ročníku, ve kterém se divákům a odborné porotě představilo celkem sedm školních orchestrů, se letos počet soutěžících navýšil téměř o polovinu, a tak první kapela začala hrát v deštivém ránu již po deváté hodině. Známé melodie v podání žákovských big bandů se pak nesly letním kinem až do pozdního odpoledne.

Přehlídku zahájil domácí The Little Bit Band ze žatecké Základní umělecké školy, která akci společně s městským divadlem pořádala, a po něm se na velkém podiu pod filmovým plátnem začaly postupně střídat další pozvané orchestry. Soutěžící měli deset minut na zvukovou zkoušku a půl hodiny na samotnou hudební produkci, do které museli všichni zařadit jednu stejnou skladbu. Po zakončení přehlídky si mohli mladí muzikanti společně zahrát, zapózovat na hromadné fotografii a pak už si poslechnout konečný verdikt tříčlenné poroty.

Lídrem prvního ročníku je Junior band Litvínov, na druhém místě skončil loňský vítěz Red Dwarf Band Jirkov a třetí FF bandík Brandýs nad Labem. Čestné uznání si domů odvezl Tequila band Chomutov a Sax band Litvínov. Kromě diplomů a zajímavých cen, si tři nejlepší vysloužili pozvání k vystoupení na žatecké Dočesné. Naprázdno ovšem nevyšli ani další soutěžící. Domácí The Little Bit Band získal cenu za nej-vyrovnanější rytmickou sekci, The Blueeberies Louny za nejfunkovatější jazz band, Big band Louny za nejstylovější bigbandové obsazení, Fever band Praha za nejkoncertnější band, Big band Děčín za největší bigbandové obsazení, For evergreens Rožmitál pod Třemšínem za nejevergreenovatější orchestr a Jazz band Český Brod za nejpestřejší nástrojové obsazení.

„Myslím, že se festival povedl. Každý orchestr měl svoji „hostesku“, která se o něj starala, byly to členky našeho pěveckého sboru Camerata. Bohužel, deštivé počasí na začátku způsobilo malou účast dětí ze škol. Mrzí mě časový skluz, začali jsme o 30 minut později, ale od kapelníků vím, že jsou na to zvyklí. Škoda, že některé orchestry brzo odjely, protože závěrečný host Top Dream Company byl úžasnou tečkou za celým hudebním dnem,“ říká zástupkyně ředitelky ZUŠ Žatec Alžběta Urbancová, která jazzový festival moderovala.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video