Odklepnuto: Chomutováci budou platit nižší daň z nemovitosti

Soňa Šímová 2019-06-17 21:29:02

CHOMUTOV (soš) — Snížit nebo nesnížit daň z nemovitosti? Pondělní zasedání zastupitelstva města Chomutov přineslo rozdílný pohled koalice a opozice.

„Oceňuji, že koalice má pochopení pro sociální problematiku třeba co se týče sociálního bydlení, ale v tomto případě jde opačným směrem. Důsledek je jednoduchý. Pokud bydlíte v bytě, tak to co ušetříte na dani z nemovitosti je mnohem méně, než to co vydáte za odpady. Pokud čtyřčlenná rodina bydlí v rodinném domě a je dobře zajištěná, tak samozřejmě ušetří na daň více. „Ale v podstatě to břemeno přesouváte na ty, kteří bydlí ve skromnějším bydlení,“ ozval se Marian Bystroň (Pro Chomutov). „ Každý občan produkuje odpad, je tedy fér, aby si ho zaplatil. Ne každý občan vlastní byt, tak by bylo fér, abychom toto nespojovali. Ale nesanujeme to tím. Pro nás jsou tyto poplatky skutečně dvě oddělené nádoby,“ odpověděl primátor Marek Hrabáč (ANO 2011). „Chci připomenout, že tu návrh není poprvé, ale počtvrté. Původní návrh byl mnohem radikálnější a po debatách jsme ho upravili. Jsem rád, že jsme došli k nějaké shodě. Určitě si myslím, že je dobře, že našim občanům ulevíme,“ přidal se Milan Märc (NOVÝ SEVER). Nižší daň z nemovitosti přinese do rozpočtu města výpadek 6,5-7 miliónů korun ročně. Ten by měl být kompenzován zlepšeným výnosem daně z přidané hodnoty.

Podrobněji si o snížení daně z nemovitosti přečtete zde.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video