Spořický festival pomohl dětem

2019-06-21 09:03:00

SPOŘICE/PRAHA (r) — Na začátku května se do Spořic sjely stovky lidí, aby se zapsaly do registru dárců kostní dřeně. Další pak přispěli finančně na festivalu Život nejen pro Matěje, který se konal ve stejný den. Za více než 41 tisíc korun nakoupili organizátoři nové knížky a tablety pro dětské pacienty.

Dar byl předán minulý týden na dětské transplantační jednotce Fakultní nemocnice v Motole. Malým pacientům pomůže alespoň na chvíli zapomenout na nelehké období jejich života a přinesou tolik potřebný úsměv na tváři. Díky akci se letos podařilo zapsat celkem 529 nových dárců. Ve Spořicích jich bylo 160, v Lysé nad Labem 38, v Lokti 54 a v Libotově 277. Podle statistik mohou zachránit pět až šest lidí, se kterými se budou shodovat. Poslední letošní akce spojená s náborem nových dárců, se uskuteční ve Vestci u Prahy 21. září, tedy na Den dárců kostní dřeně.

V České republice aktuálně akutně hledá vhodného dárce 39 dětských a dospělých pacientů. Pomoci jim můžete i vy. Stačí si nechat odebrat nevelkou ampulku krve a zapsat se do pražského registru IKEM, kde přijímají dárce do 40 let. Zápisy probíhají v Transfúzním odběrovém centru Nemocnice s poliklinikou Kadaň vždy v úterý, středu a čtvrtek od 7 do 9 hodin vždy po předchozí domluvě; telefon: 474 944 387. Další náběrová centra najdete na http:// www. darujzivot.cz/.

Do Českého národního registru dárců dřeně, který sídlí v Plzni, se můžete zapsat do věku 35 let. Nejbližší náběrové středisko pro něj je v Nemocnici Most — Transfuzní oddělení v ulici J. E. Purkyně, telefony 478 032 560 a 478 032 598, e–maily gabriela.scheithauerova@kzcr.eu nebo nada.holcova@kzcr.eu. Další náběrová centra najdete na stránkách www. kostnidren.cz

Foto: IKEM

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video