Sportovci míří na olympiádu mládeže. Vlajkonoškou Ústeckého kraje bude mistryně světa Adéla Citová

Lucie Steklá 2019-06-20 10:17:00

Louny, Liberec (lus) Letní olympiáda dětí a mládeže (ODM) se po dvou letech opět vrací na scénu sportovních událostí. Mezi mladými sportovci nebudou chybět ani zástupci okresů Louny a Chomutov. V Liberci a Jablonci se uskuteční od 23. do 26. června její IX. ročník. Poctivou přípravu před začátkem akce, jejímž pořadatelem je pro letošní ročník Liberecký kraj, odvedlo všech 14 krajských reprezentací. V rámci letní olympiády budou děti soutěžit v osmnácti sportovních disciplínách.

Už jen pár dní zbývá do zahájení v pořadí již devátého ročníku letní Olympiády dětí a mládeže. Jednu z nejkratších cest do města pod Ještědem bude mít výprava Ústeckého kraje. Družina čítající 242 sportovců a sportovkyň a 47 trenérů by podle jedné ze dvou vedoucích výpravy Lucie Drncové ráda navázala na úspěchy z poslední letní olympiády.

Letos pro tento cíl s sebou budou mít silnou motivaci. Vlajku hraničního kraje naší země totiž ponese úřadující světová šampionka ve sportovním aerobiku Adéla Citová z Loun. Čerstvá absolventka gymnázia Václava Hlavatého v Lounech, která oslaví dvacáté narozeniny jen tři dny před startem olympiády, na toto prestižní ocenění dosáhla teprve jako třetí Češka v historii a po dlouhých osmi letech tak vrátila nejcennější kov zpět do srdce Evropy. Na začátku června svou dominanci ještě potvrdila, když získala své první zlato i z mistrovství Evropy.

Také okresy Louny a Chomutov budou mít na této velké sportovní akci své zastoupení.

Za Lounsko to v cyklistice budou lounští závodníci Barbora Parmová (ročník 2003) a Adam Seeman (ročník 2004), Pavel Jindřich (2003), Tereza Prošková (2003), všichni z klubu TJ Stadion Louny. Do atletických závodů nastoupí Veronika Vávrová (ročník 2006) z lounského klubu AK při ZŠ Prokopa Holého Louny, a také Milan Mikovec (2006) a Marie Nováková (2006), oba z klubu ASK ELNA Počerady. Michaela Vavroušková (2002) a Petr Kopřiva (2002), členové klubu SSK Louny budou Lounsko na olympiádě mládeže reprezentovat ve sportovní střelbě. Také fotbalový tým Ústeckého kraje bude zastoupení lounskými fotbalisty, ač v současné době hrajícími za FK Teplice. Jsou jimi Markéta Dlouhá (2007) a Lukáš Podaný (2005).

Ze žateckých sportovních klubů byli na olympiádu nominováni volejbalistky, atleti, florbalisté a plavci. Beach volejbal si hraje Bára Karasová (2003), volejbal Anna Vejvodová (2004) a Adéla Honzátková (2004, všechny z klubu VK Sever Žatec). Na atletické dráze bude bojovat Daniel Švec (2006, AK Žatec), s florbalovým týmem bude hrát Adam Bolha (2005, klub FbC Jazzmani Žatec), o nejlepší umístění bude v bazénu bojovat plavkyně Agáta Povová (2005) z SK Žatec. 

Podbořansko má jednoho zástupce. Za florbalový tým nastoupí také Matěj Krajc (2004) z klubu Tatran Podbořany.

Chybět nebudou sportovci Chomutovska. Z kadaňského klubu FBC DDM to budou hráči Adam Manas, Liliana Šindelářová a Anna Jůzová. Chomutovský florbal budou reprezentovat Martin Jeníček, Adam Martin, Valerie Tejčková, Simona Pilíková, Lukáš Kopecký, Denisa Eliášová, Nela Fojtíková, Natálie Kamenická a z klubu Florbal Teplice Matěj Dolejší. Na palubovce basketbalové zápasy odehrají členové týmů BK Levharti Chomutov Martina Blahová, Nikola Strádalová a Filip Morávek. V atletických bojích nastoupí Lucie Schneiderová (Atletický klub Krupka), Jan Apolén (Atletika Kadaň), Alena Lískovcová (TJ VTŽ Chomutov) a Jiří Rada (TJ VTŽ Chomutov). Na fotbalové trávníky vyběhnou Alex Ingardia z Krupky hrající za AC Sparta Praha, za FK Kadaň Michal Borecký, Junior Chomutov vyslal tři zástupkyně: Karolína Pekárová, Aneta Svobodová, Natálie Krämerová. V judu nastoupí Tereza Zoubková (VTŽ Chomutov), plavecké disciplíny absolvují Anežka Doksanská, Kamila Kašková, Kateřina Kosková, Tereza Vlasáková, Maxim Dvořák, Jan Valenta, Tomáš Moravec, Zuzana Svobodová (všichni z klubu Slavie Chomutov). Skoky na trampolíně předvede Apolena Švábíková z Loučné pod Klínovcem (členka Sokol Kampa Praha), stolní tenis hraje Michaela Dosedělová (KST Jirkov Chomutov), na trať triatlonu se vydají Tereza Duchková z Perštejna (klub TCV Jindřichův Hradec) a Ema Šimůnková (TJ Klášterec nad Ohří). Volejbalový tým VK Jirkov budou na olympiádě reprezentovat: Petr Baťha, Jaroslav Handl, Ondřej Lavička, Milan Kohout, Jan Kraner, Pavla Juppová, Barbora Ledvinová, Šimon Lank, Eva Grečová. 

 

"Pod asi největším tlakem budou družiny florbalu. Těm se na poslední olympiádě povedl velký úspěch, když mužská výprava získala bronz a dívky se probojovaly dokonce až do finále, kde ubojovaly druhé místo. Z dalších sportů pak můžeme jmenovat například stolní tenis (celkové 4. místo dívek na ODM2017), sportovní gymnastiku (4. místo dívek) nebo cyklistiku (5. místo chlapců). Kraj, který pro letošní ODM zvolil modro-bílo-černou barevnou kombinaci oblečení, ale upíná svůj zrak i na nové výzvy. Z bojových sportů se na letošní olympiádě po letech objeví judo a kraj si dělá zálusk i na tuto ukázku síly a preciznosti. Jestli ve svých řadách má nového Lukáše Krpálka nebo jeho dívčí obdobu ukáže až čas. Jedno je ale jisté, pro medaile udělají cokoliv," řekl k výpravě Ústeckého kraje Marek Baloun, člen programu Mladí novináři na ODM 2019.

Olympiáda se uskuteční v Liberci a Jablonci od 23. do 26. června a je to její IX. ročník. Poctivou přípravu před začátkem akce, jejímž pořadatelem je pro letošní ročník Liberecký kraj, odvedlo všech 14 krajských reprezentací. V rámci letní olympiády budou děti soutěžit v osmnácti sportovních disciplínách. „Olympiáda dětí a mládeže je pro Český olympijský výbor (ČOV) nejvýznamnější akcí pro mládež. Díky své jedinečné atmosféře dokáže účastníky ve sportu dále motivovat. Krásným příkladem byla v říjnu 2018 letní olympiáda mládeže v Buenos Aires, kde českou výpravu tvořili z poloviny bývalí účastníci ODM. Mám radost, kam se za svou šestnáctiletou historii akce posunula a těším se na další ročník ve spolupráci s Libereckým krajem,“řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Více informací k ODM, program i výsledky najdete na odm.olympic.cz.

Letošní ročník ODM  se dočká historicky nejvyššího počtu živě odvysílaných hodin na ČT sport, ve kterém jsou zahrnuté živé přenosy z celkem 16 sportů. Sportovním fanouškům, rodičům a kamarádům účastníků nabídne také online přenos ze slavnostního zahájení.

Souhrn všech dílů odvysílaných na ČT sport je možné najít v průběhu olympiády i po jejím skončení ZDE. „Česká televize připravila nejrozsáhlejší projekt v historii Olympiády dětí a mládeže. Kontinuální vysílání poběží v každém ze čtyř olympijských dnů od devíti hodin ráno až do půl sedmé večer. Na obrazovkách ČT sport budeme dynamicky kombinovat živé přenosy vybraných sportů se vstupy z dalších sportovišť. Chybět nebude ani studio se souhrnnými informacemi a zajímavými hosty, kterým provede hlavní redaktor projektu Ondřej Zamazal,“ vysvětluje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský a dodává: „Na olympiádu posíláme dvanáct komentátorů, sedm reportérů a hned pět velkých a jeden menši přenosový vůz. Bohatý program díky tomu nabídneme nejen na obrazovce, ale i na webu, kde si diváci mohou denně vybírat hned z pěti souběžně vysílaných přenosů. Celkový program olympiády, který odvysílá živě ČT sport, najdete již nyní v programu na webu České televize.



Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video